Logo TarotHuis

SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten

Vaak gebruiken we kaarten om antwoorden te krijgen op levensvragen. Het zijn kaarten die door anderen gemaakt zijn en die door een kaartlezer vertaald worden. Er zit dus altijd iemand anders tussen jouw vraag en het antwoord. Door zelf aan de slag te gaan met SoulCollage geef je zelf vorm aan jouw leven en ziel. Je onderzoekt aspecten van jezelf en ziet ze onder ogen. Door er vervolgens een collage van te maken, maak je het tastbaar. De verschillende collages worden een zeer persoonlijk kaartendeck. Het boek SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten inspireert je om de eerste stappen op dit creatieve pad te zetten.

Collages maken

Knippen en plakken om je ziel in balans te krijgen. Dat is de basis van SoulCollage. Een meditatief en intiem proces is, waarbij je met eerbied je eigen persoonlijkheid onderzoekt en visualiseert. Het uiteindelijke resultaat is een collage van afbeeldingen en foto’s. De verschillende collages die je maakt vormen een visueel dagboek, en tegelijkertijd een eigen kaartendeck.

Eigenlijk kun je voor alles een collage maken. De methodiek van SoulCollage helpt je door de kaarten in verzamelingen in te delen: de transpersoonlijke kaarten, het comité, de gemeenschap, de metgezellen en de raadgevers. Je maakt kaarten voor delen van jouw persoonlijkheid, maar ook voor de dierbaren om je heen en bepaalde archetypen en mythologische persoonlijkheden.

Seena Frost

De oorsprong

De grondlegger van SoulCollage is de Amerikaanse theologe en psychologe Seena Frost. Tijdens haar haar studie psychologie trok ze in 1989 zes maanden lang een dagkaartje. Op dat kaartje stond de naam van een van haar medestudenten. Die persoon werd op die dag haar persoonlijke inspirator.

Op dezelfde dag koos ze een archetype of mythologische god die tijdens haar studie werd behandeld. Eentje die ze vond passen bij de persoon in kwestie en schreef er een haiku bij. Op de laatste dag van de opleiding deelde ze alle 130 kaartjes uit. Haar medecursisten waren positief verrast en erg enthousiast over hoe de kaartjes en betekenissen klopten en aansloten bij de personen zelf.

Na de opleiding miste Seena het maken van kaartjes en ging aan de slag met kaarten voor cliënten, familieleden en vrienden. Ze verdiepte zich hierbij in de mythologie en goden en godinnen. Ze begon afbeeldingen te verzamelen die niet per se verbonden waren met personen in haar omgeving. Vanuit haar studie psychologie ging ze collages maken van de verschillende aspecten van haar persoonlijkheid. Ze deelde haar kaarten en het ontstaansproces met enkele cliënten en vrouwentherapiegroepen en zo ontwikkelde en groeide haar SoulCollage.

SoulCollage

Inmiddels wordt wereldwijd gewerkt met SoulCollage. Mensen worden opgeleid tot begeleider en trainer, waardoor de methode zich blijft verspreiden. Op dit moment zijn meer dan 2.000 begeleiders in 37 landen actief. In 2001 verscheen Seena’s eerste boek. SoulCollage, werken met je eigen zielenkaarten is een vertaling van haar tweede boek uit 2010.

Voorbeelden

Op internet zijn vele inspirerende SoulCollage-kaarten te vinden. Hieronder een kleine selectie van de website van SoulCollage zelf. 

De kaarten zijn gemaakt door verschillende personen.

Oordeel over...

Vormgeving/illustraties
De tekst in het boek worden verfraaid met veel persoonlijke collages. Deze collages laten de vele mogelijkheden zien, wat erg inspirerend werkt. Je krijgt zin om zelf aan de slag te gaan en je eerste kaart te maken. Door de opbouw van het boek, word je meegenomen in de wereld van SoulCollage, zodat je zelf snel aan de slag kunt gaan.

Teksten
Het boek is uit het Engels vertaald. Je kunt zien dat er veel tijd en aandacht aan de vertaling is besteed. Dit heeft positief bijgedragen aan de leesbaarheid. Het leest lekker weg.

Bruikbaarheid
Door de vele voorbeelden en de logische opbouw is het boek erg geschikt voor mensen die hun eerste stappen willen gaan zetten in de wereld van de collages. Maar ook groepen die al met de techniek werken, kunnen er hun hart aan ophalen.

Eindoordeel
Een mooi naslagwerk dat inspireert om zelf aan de slag te gaan.

Meer informatie

SoulCollage: Nederlandse website en Engelstalige website

Gebruikte afbeeldingen: diverse SoulCollage-kaarten (website SoulCollage), afbeelding achtergrond via Freepik, SoulCollage-kaart Liberator van Monique Pol (achtergrond), afbeeldingen van Seena Frost via www.soulcollage.com.

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×