Heb jij wel eens buiten de kaders van je pakje tarotkaarten gedacht? Ik pas sinds een jaartje. Dit deed ik niet bewust hoor. Ik hield mij alleen netjes aan de grenzen van de tarotverpakking. Maar niet meer! Nu werk ik met een deck met 234 tarotkaarten.

Mijn deck met 234 tarotkaarten
De aanleiding was een tarotworkshop die ik een jaar geleden volgde. Hierbij werden verschillende decks tegelijkertijd gebruikt. Maar wel naast elkaar. We trokken bijvoorbeeld eerst drie kaarten uit het ene deck, voor verschillende posities. En vervolgens drie kaarten uit het andere deck, voor dezelfde posities.
Door de kaarten voor dezelfde posities onder elkaar te leggen, kon je ze met elkaar vergelijken. En ontdek je of ze hetzelfde verhaal vertellen, of juist aanvullend zijn.
Bij mij kwam (toevallig?) twee keer een koningin van zwaarden op dezelfde positie op tafel. En ik ervaarde op dat moment overduidelijk het verschil tussen deze twee dames.
Ze hadden dezelfde basisbetekenis, maar door de andere vormgeving en kleuren droegen ze toch net iets anders uit.

Drie Zwaarden koninginnen uit (vlnr): de Rider Waite Smit Tarot, de Wheel of the Year Tarot en de Fey Tarot
Ik ontdekte op dat moment dat ik het leuk vond om meerdere decks gelijktijdig te gebruiken. Maar merkte dat ik de bij de workshop gebruikte manier nog steeds te beperkt vond.
Er ontstond gelijk een oplossing voor mijn dilemma rondom welk tarotdeck ik moest gebruiken bij een legging. Ik heb namelijk drie favoriete decks: de Rider Waite Smith Tarot, de Fey Tarot en de Wheel of the Year Tarot.
Ik ging ze gewoon allemaal tegelijk gebruiken!
Sinds die tijd bestaat mijn tarotdeck dus uit drie tarotdecks, met een totaal van 234 kaarten.
Als ik een legging doe, komen er dus (vaak) kaarten uit drie verschillende tarotdecks in voor.
Nadelen van een deck met 234 kaarten
Er kleven zeker ook nadelen aan het gebruiken van drie tarotdecks tegelijkertijd. Hieronder vind je mijn top 5 nadelen.
Nadeel 1: alles in 1 keer schudden gaat niet
Tenminste niet op de traditionele manier. De stapel is veel te dik. Er is wel een alternatief voor als je alle kaarten in een keer wilt schudden. Doe het zoals veel kinderen schudden: leg ze voor je neer en hussel ze met beide handen flink door elkaar. Zelf verdeel ik nu vaak de grote stapel in meerdere stapels, schud deze en voeg ze daarna weer samen.
Nadeel 2: ze passen niet meer in een tarotdoos of -kist
Bij veel tarotisten zitten hun kaarten in een houten tarotkist of in de oorspronkelijke verpakking. Dit kun je wel vergeten bij een zelf samengesteld deck met veel kaarten. Ik heb ze nu in een tarotzakje geperst. Zo blijven ze bij elkaar en goed beschermd.
Nadeel 3: het deck controleren kost meer tijd
Het komt wel eens voor dat een tarotkaart op eigen houtje de wereld in wil en je tarotdeck verlaat. Door je kaarten weer ‘terug te zetten op de fabrieksinstellingen’ ontdek je of je alle kaarten hebt. Je legt ze hierbij weer op de volgorde zoals je ze voor het eerst aantrof, toen je ze uit het plastic haalde. Dit doen met drie decks kost meer tijd, dan met een deck.
Nadeel 4: sommige achterkanten trekken meer aandacht
Tegenstanders geven aan dat bepaalde achterkanten (onbewust) meer aandacht trekken dan andere. Hierdoor zou je mogelijk geleid worden naar een bepaalde kaart. Dat herken ik als je maar een paar kaarten toevoegt aan een bepaald deck. Bepaalde kaarten zijn dan in de minderheid, waardoor hun achterkanten meer opvallen als je de kaarten uitwaaiert. Is er balans in het aantal kaarten dat je samenvoegt, bijvoorbeeld bij meerdere decks, dan zijn er minder achterkanten die er uit springen en word je minder ‘gestuurd’.
Nadeel 5: het werkt het beste met decks uit dezelfde tarotstroming
De hedendaagse tarotdecks volgen een van de drie hoofdstromingen: de Rider Waite Smith Tarot, de Crowley Tarot of de Marseille Tarot. Deze stromingen lijken veel op elkaar, maar verschillen bijvoorbeeld in de volgorde van de grote arcana kaarten en de hofhouding, en gebruiken soms andere kaarten. Om de kaarten goed met elkaar te kunnen vergelijken, is het handig om alleen decks uit dezelfde stroming samen te voegen.
Voordelen van een deck met 234 kaarten
Er zitten zeker niet alleen nadelen aan het werken met zoveel kaarten. Hieronder lees je mijn top 5 voordelen.
Voordeel 1: een bepaalde kaart kan meerdere keren op tafel komen
Bijvoorbeeld een Zegewagen uit de verschillende decks die je gebruikt. Dit geeft een extra dimensie aan het werken met kaarten. Het is zo zonde dat een kaart maar 1x tevoorschijn kan komen bij een deck met ‘maar’ 78 kaarten. Soms moet de boodschap van een kaart op meerdere plekken zichtbaar worden. Dat lukt niet als je van elke kaart maar een exemplaar in je deck hebt.

Drie Zegewagens uit (vlnr): de Rider Waite Smit Tarot, de Wheel of the Year Tarot en de Fey Tarot
Voordeel 2: met al je favoriete decks tegelijkertijd werken
Eerder moest ik steeds een keuze maken uit mijn favoriete decks. En kiezen voor de een, hield ook automatisch in dat ik niet met de andere decks kon werken. Nu hoeft het niet meer, omdat ik met al mijn favoriete decks tegelijk werk.
Voordeel 3: aanvullingen en nuanceringen van de basisbetekenissen
Soms heeft een boodschap een bepaalde nuance nodig, die niet kan worden overgebracht door een bepaald deck. Deze nuancering kan nu op tafel komen, doordat een kaart uit een ander deck in een legging verschijnt. Deze kaart heeft dezelfde kernboodschap als in de andere decks, maar geeft net een andere nuancering door de uitstraling of vormgeving.
Voordeel 4: het duiden van kaarten wordt leuker
Eerder hield ik het bij het duiden vooral bij de korte betekenis van een kaart. Nu neem ik bewust de vormgeving van de kaarten mee bij het verhaal van de kaarten. De harde lijnen en de duidelijke kleuren uit de Rider Waite Smith Tarot duid ik anders dan de zachtere vormen en kleuren uit bijvoorbeeld de Fey Tarot. Komt er een kaart uit de Wheel of the Year Tarot op tafel dan kan ik ook een seizoen of sfeer gebruiken bij het antwoord op de gestelde vraag.
Voordeel 5: ik leer de kaarten beter kennen
Werken met meerdere decks leert je te kijken naar de verschillen tussen dezelfde kaarten. Het versterkt hierdoor voor mij de standaard basisbetekenissen. Zo laat het Rad van Fortuin uit de decks allemaal zien dat je meer regie op je eigen leven kunt/moet nemen, maar verschilt je persoonlijke invloed erg tussen de kaart uit the Wheel of the Year Tarot (de seizoenen volgen elkaar op, zonder dat ik daar invloed op heb) en die van de Fey Tarot (ik bepaal zelf – de hoofdlijnen – van mijn leven).

Drie Drie Raderen van Fortuin uit (vlnr): de Rider Waite Smit Tarot, de Wheel of the Year Tarot en de Fey Tarot
Wat vind jij? Durf jij het aan om uit de beperkende tarotverpakking te breken en decks samen te voegen?
Laat je mening hierover achter in de reacties onder dit bericht.
Ik ben erg benieuwd.