Logo TarotHuis

“Ik had door mijn kaarten voorkennis bij Het zesde zintuig”

Medium, paragnost en tarotist Cobie van Zegen is broodnuchter en houdt niet van gedoe. De winnares van Het zesde zintuig 2010 is erg gehecht aan haar tarotkaarten, maar als ze op zijn gaan ze ook zo de prullenbak in.

Kennismaking met de kaarten

“Ik kwam in aanraking met de tarot toen ik besloot om mijn eigen weg te gaan bewandelen en mij niet meer te laten weerhouden door anderen die het maar niets vonden. Ik ben naar de winkel gegaan om een tarotdeck te halen en het duurde niet lang voordat ik er goed mee kon werken. Voor mij was dit een bevestiging dat ik er iets mee moest gaan doen. Ik heb zelf een lijst met betekenissen gemaakt.

Om te oefenen zette ik de lijsten voor mij neer en ging ik vrienden bellen. Met de telefoon onder mijn oor geklemd schudde ik de kaarten en legde ik ze voor hen neer; ondertussen steeds op de betekenislijst spiekend. Zo heb ik geleerd om de kaarten voor mensen te leggen.”

Een bijzonder gesprek aan de keukentafel met Cobie van Zegen

Kaarten in het dagelijkse leven

“Ik kan niets met de tarot voor mijzelf. Geen medium- of tarotconsult. Dat geeft ook niets. Ik ben niet nieuwsgierig. Ik zit nergens over in. Wat morgen komt, komt toch wel. We zijn geboren en gaan weer dood. Dat is iets wat je zeker weet. 

Dat kan te maken hebben met dat ik mij overgeef aan alles om mij heen. Ik help anderen die wel met vragen zitten. Als ze met een envelop met foto’s komen, dan ben ik nieuwsgierig naar wat in de envelop zit en wat ik door mag krijgen. Ik vind het fijn om mensen hierbij te helpen.”

Eigen betekenissen

“Ik heb veel eigen benamingen voor de kaarten. Bijvoorbeeld de mannetje-mannetjekaart (ridder van zwaarden), de alles-is-voor-bassiekaart (pentakels 4) of de geef-jezelf-een-schouderklopje kaart (pentakels 9). Ik werk hier fijn mee. Het wordt hierdoor echt van mij. 

Een kaart kan in sommige situaties ook een andere betekenis krijgen. Zo geeft zwaarden 4 bij mij, als ik een kaartlegging doe voor het Zesde Zintuig, aan dat de persoon overleden is. Bij tarotconsulten in de praktijk betekent de kaart ‘rust is nodig’.”

Mannetje mannetje

Alles is voor Bassie

Geef jezelf een schouderklopje

Intuïtie is de innerlijke stem van mijn gids

“Ik heb niets met engelen. Ik vind de gevleugelde vrienden schattig, maar ik geloof er niet in. Ik geloof wel dat iedereen gidsen hebben. Dit zijn niet onze overleden opa’s of oma’s. Die zouden veel te beschermend zijn, waardoor ze je niet jouw levenslessen laten ervaren. 

Gidsen zijn mensen die alles in hun vorige levens al hebben meegemaakt. Ze hoeven uiteindelijk dan niet meer terug naar aarde, maar worden een gids. Je kunt met gidsen praten. 

Tijdens mijn consulten praat mijn gids met de gids van de ander en kan ik dit weer aan de vraagsteller doorgeven. Veel mensen hebben deze gave. Je hoeft hier niet hoog opgeleid voor te zijn. Al is het bij sommige mensen wel beter ontwikkeld. 

Je intuïtie ontwikkelen en gebruiken is erg waardevol bij het leggen van tarotkaarten. Heb je een minder ontwikkelde intuïtie/helderziendheid, dan is een tarotlegging een soort stripverhaal. Je ziet afbeeldingen en vult het verhaal in. Gebruik je je intuïtie/helderziendheid bij de tarot, dan wordt een legging een soort film. Het gaat bewegen en er komen beelden bij vrij.”

Favoriete kaarten

“Ik gebruik altijd de Raider Waite Smit tarot. Ik heb ook maar één deck. Meer niet. Ik heb natuurlijk wel meerdere RWS decks voor de cursisten om bij cursussen te gebruiken. Ik gebruik de kaarten dagelijks. Vooral tijdens opnames van Het zesde zintuig moeten ze veel trotseren. Als ze op zijn, dan is het tijd voor een ander deck en gaan de oude kaarten zo de vuilnisbak in. 

Ik gebruik de kaarten alleen als gereedschap om het verhaal door te krijgen. Ik heb geen lievelingskaart. Ik vind pentakels wel bijzonder. Ik weet eigenlijk niet waarom. Misschien omdat ik zelf niets heb met spullen en materie. Is iets kapot of kan het een beter plekje bij iemand anders krijgen? Weg ermee.”

Tarot bij overledenen

“Ik vind mediumconsulten het leukst om te doen. Het is iedere keer weer een bijzondere ervaring. Tarotconsulten gaan over het hedendaagse leven. Veel zaken moeten nog bewezen worden. Het gaat vaak om de toekomst. Als ik bij een mediumconsult met een overledene zit te praten, zie ik dingen die ik niet kan weten. Zaken uit het verleden. Voor nabestaanden is dit een bewijs dat er leven na de dood is.  

Ik krijg geen uitgebreide verhalen te horen, zo als jij en ik zitten te praten. Ze laten vaak iets ‘zien’ en ik vertaal… ook het komt geregeld voor dat overledenen hun excuses aanbieden aan de nabestaanden voor iets waarvan ze spijt hebben. Overledenen zijn niet constant aanwezig bij de sessie. Tijdens een consult vervagen ze geregeld en komen daarna weer meer naar voren. Ik gebruik de tarotkaarten om de verbinding met de overledene te houden. Het is een middel om het contact te versterken en te behouden.”

Hulp bij Het zesde zintuig

“Op een dag nam ik een kijkje op de website van Het zesde zintuig en zag dat ze paragnosten zochten voor een nieuw seizoen. Ik was eerst niet overtuigd dat ik het moest doen. Ik vond het eigenlijk niets voor mij. 

Op een gegeven moment voelde ik een hand op mijn schouder en wist dat het mijn vader was die aangaf dat ik mij moest aanmelden. Dit heb ik gedaan en twee dagen later mocht ik komen voor de testen. De tarotkaarten hebben mij hierbij geholpen. Ik kreeg voor het eerst te maken met een dichte envelop. Mijn kaarten vertelde mij het verhaal van de foto in de envelop. Tijdens de opnames hoopte ik dat ik er niet als eerste uit moest. Toen dat niet het geval was, begon ik het leuk te vinden en deed ik gewoon mijn ding. Ik hoefde niet de beste te zijn en ik denk dat dit er ook voor gezorgd heeft dat ik steeds verder kwam.

 

Nadat ik in het voorjaar van 2010 Het zesde zintuig won, heb ik mee mogen doen met de daarop volgende seizoenen van Het zesde zintuig: Plaats delict. Samen met enkele andere paragnosten werden we ingezet om familieleden van overledenen wat meer informatie te geven. 

Voordat ik aan de beurt ben, zonder ik mij eerst af. Ik zet een meditatiemuziekje op en pak mijn kaarten erbij. Ik vraag mijn gidsen om mij alvast iets te laten zien van waar ik mee te maken ga krijgen. Vaak krijg ik beelden en indrukken te zien van de vreselijke gebeurtenis. Ik zie bijvoorbeeld of het te maken heeft met liefde, of ruik geuren die erg belangrijk zijn geweest voor de overledene.”

Tip voor beginners

“Laat je eigen intuïtie meegroeien met je groei in de tarot. Focus niet alleen op de betekenissen uit boekjes, maar kijk goed naar de afbeeldingen. Er staat zoveel op. Geef er je eigen betekenis aan, die je doorkrijgt. Geef de kaarten zelf benamingen en laat je niet beperken door wat je toevallig in een boek vindt. De kaarten worden dan meer van jou en je gidsen kunnen dan makkelijker de kaarten gebruiken om met jou het gesprek aan te gaan.”

Tips voor professional

“Gebruik meer je intuïtie bij het duiden van de kaarten. Vraag je gidsen om beelden te laten zien en je duidelijker het verhaal te vertellen. Dat geeft je meer inzicht. Het helpt iedereen die met de kaarten werkt.”

Toekomstige projecten

“Ik ben bezig met een kinderboek met (voor)leesverhalen. Kinderen tussen de 3 en 8 jaar staan erg open en zien vaak meer dan volwassenen. Het boek vertelt ouders en kinderen hoe ze hiermee kunnen omgaan. 

Vooralsnog staan er geen nieuwe televisieopnames gepland, maar dit kan zo veranderen. Vaak krijg ik kort van te voren een telefoontje dat ik in een bepaalde periode tijd vrij moet houden voor opnames. De klussen voor Het zesde zintuig: Plaats delict vind ik zo gaaf om te doen. Door de uitdaging die er ligt, maar vooral om nabestaanden en de overledene te helpen.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor iedereen die echt aan de slag wil met de tarotkaarten

De Serieuze Starters-gids

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×