Logo TarotHuis

Drie keer anders

Heel begrijpelijk: je bent erg gehecht aan je tarotkaarten. Ze helpen je met raad en inzicht. Het is alleen wel verstandig om je tarotkaarten niet jouw oogkleppen te laten worden. Door af en toe andere kaarten te gebruiken, blijf je scherp en geïnspireerd. We hebben in onze kast met kaarten gekeken en er drie uitgehaald om voor jou te beschrijven: Vaardigheden in levenskunst, Het Heidehofse natuur- en inzichtspel en Opstellen met engelen.

Vaardigheid in levenskunst

De 52 levenskunstkaarten van Anky Floris vallen op door hun eenvoud. Een simpele beeldhaiku, gecombineerd met een drietal vragen, moeten zorgen voor een gesprek met jezelf of de ander. Met als belangrijkste doel: het vaardiger worden in de kunst van het leven.

Levenskunst

Anky Floris richt zich met haar producten op de kunst van het leven. Met een wandelend levenskunstgesprek, een schriftelijke cursus levenskunstdagboekschrijven, een levenskunstgeurlijn en haar levenskunstspel.

Levenskunst heeft voor Anky te maken met de kunst om gelukkig te zijn in, en met het leven zoals het is. Op haar website beschrijft ze het als volgt:

“Levenskunst heeft dan ook te maken met het ontwikkelen van een levenshouding die ons én onze omgeving gelukkig maakt. Als je levenskunst beoefent, betekent het niet dat je perfect moet zijn, dat je dit zomaar ineens moet kunnen. Het betekent veel meer dat je de intentie hebt om te groeien in de kunst om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn is een houding van liefde voor het leven; van ja zeggen tegen het leven. Niet omdat het volmaakt is, maar omdat je – ondanks het feit dat het onvolmaakt is – de mogelijkheden kan zien…”

En om dit onder de knie te krijgen, is er Het Levenskunstspel. Met op iedere kaart een specifiek thema, verbeeld door tekening, een beeldhaiku en een aantal verdiepende vragen.

Beeldhaiku

De term beeldhaiku verwijst naar de dichtvorm die uitblinkt in soberheid en doeltreffendheid. De haiku bestaat gewoonlijk uit 3 regels van ongeveer 5-7-5 lettergrepen. Een voorbeeld hiervan is de haiku op de voorkant van de verpakking van Het Levenskunstspel:

intens leven vraagt
lef om kleur te bekennen
om jezelf te zijn

De eenvoud van de haiku is terug te zien in de beeldhaiku van Anky. Het zijn tekeningen die gemaakt zijn met één enkele lijn op papier en vervolgens ingekleurd.

Oordeel over...

Vormgeving/illustraties
De wonderlijk eenvoudige ontwerpen vertalen op een bijzondere manier het thema van een kaart. De beeldhaiku’s doen denken aan de tekenspelletjes die we als kind deden. Anky Floris heeft ze echter tot het minimale teruggebracht, zonder afbreuk te doen aan het ontwerp. Mooi, licht en luchtig.

Teksten
De toelichting is minimaal. De achtergrond en gebruiksaanwijzing zijn teruggebracht naar enkele zinnen. Dit is niet echt storend, maar vraagt wel meer van de gebruiker. Elke kaart bevat drie aanvullende vragen, aansluitend bij het thema van de kaart. Het zorgt voor een extra verdieping.

Bruikbaarheid
De kaarten zijn eenvoudig in gebruik. Trek of kies een kaartje en start het gesprek.

Eindoordeel
Het doel van Het Levenskunstspel is om meer zicht te krijgen op jezelf en op elkaar. Om je aandacht te richten, te onderzoeken en ervaren hoe je denkt, wat je voelt en wat je vervolgens doet. De kaarten zorgen voor onderwerpen voor een gesprek met jezelf of met de ander. Vind je het leuk om eens een kaartje voor jezelf te trekken en wil je eens iets anders dan de engelenkaarten? Pak dan eens dit deck erbij en word vaardiger in de kunst van het leven.

Het Heidehofse natuur- en inzichtspel

Annetje Braat leerde tijdens haar zwerftochten over het landgoed Heidehof anders te kijken. Ze zag symbolen in de vele vormen van de natuur die iets vertellen over de bewegingen in het leven. Ze legde ze vast met haar fototoestel, wat uiteindelijk resulteerde in Het Heidehofse natuur- en inzichtspel. Een orakeldeck van 50 fotokaarten met daarop momenten van inspiratie en inzicht.

6. Overvloed

23. Synchronisme

38. Onthechten in schoonheid

49. Een binnenvlieger

Beweging van de natuur

De natuur is geen oordeel. Alles gebeurt, zoals het gebeurt. Aandachtig de natuur beschouwen, leidt tot nieuwe zelfkennis. Het zien van de bijzonderheden vergt tijd en aandacht. Annetje heeft haar meest bijzondere momenten vastgelegd, zodat anderen ze kunnen gebruiken om de natuur in zichzelf te ontdekken.

Je moet ze echter niet zien als momentopname. Alles beweegt in de natuur en beweging is nodig voor creatieve ontwikkeling. De natuurkaarten moeten voor ruimte zorgen om de beweging in je eigen leven op gang te brengen.

Het Heidehof

Annetje Braat heeft, samen met haar levenspartner Dolf van der Weij, de zorg voor landgoed Heidehof op zich genomen. Hierdoor kan ze haar liefde voor de natuur in de praktijk brengen. Ze heeft er bewust voor gekozen om voor dit spel alleen de foto’s te gebruiken van het landgoed. De grote diversiteit die de natuur biedt, wordt zo het meest zichtbaar.

In 2020 heeft Annetje Braat een nieuwe versie van het spel uitgebracht. 

Oordeel over...

Vormgeving/illustraties
Niet meer dan een foto en een nummer op de kaarten. Duidelijk; net zoals de natuur. De kleuren op de foto’s zijn aards, met hier en daar een felle bloem. Mooi is de microfotografie van insecten en jonge scheuten.

Teksten
De teksten staan uitsluitend in het dikke begeleidende boek. Het zijn goed begrijpbare teksten, met een duidelijke opbouw: steekwoorden, betekenis en ‘anders bekeken’. Het ontbreken van de tekst op de kaarten stimuleert de creativiteit.

Bruikbaarheid
Een kaart voor de dag of een legging met meerdere kaarten, het is allemaal mogelijk. Met meerdere kaarten is het leuk om de verschillen en het samenspel te zien.
De kaarten zijn van een mooie dikte en zijn goed te schudden. Het totaalpakket ziet er verzorgd uit. Een mooie verpakking en een toelichtend boekje van een goede afmeting.

Eindoordeel
Krachtige inspiratie door de veelheid in de planten- en dierenwereld. Een deck voor natuurliefhebbers.

Opstellen met engelen

Schrijfster Susanne Hühn en kunstenares Renate Baumeister creëerden samen het orakeldeck Opstellen met Engelen. Het orakel bestaat uit twee type kaarten: strak vormgegeven opstellingskaarten voor analyses, en kleurrijke en expressieve engelenkaarten. Het is een risicovolle combinatie. Door twee verschillende systemen te samen te voegen, is de kans erg aanwezig dat het niet datgene oplevert wat je als bedenker had verwacht. Namelijk dat mensen je kaarten ook echt gaan gebruiken.

De opstellingskaarten

De engelenkaarten

Opstellingskaarten

Bij dit orakeldeck zijn de opstellingskaarten de basis. In de inleiding van het bijgeleverde boek wordt ingegaan op het begrip systeemopstellingen. Bij elke situatie kun je elementen benoemen die een relatie met elkaar hebben. De elementen werken mee of tegen. Zo’n relatie wordt een systeem genoemd. En bij systeemopstellingen wordt een bepaalde situatie uitgebeeld, waarbij de wisselwerking tussen de elementen zichtbaar is. 

Dit klinkt misschien wat abstract, maar het is eenvoudig te verduidelijken met een voorbeeld. Als je een opstelling wilt maken over een situatie in je relatie, kun je bijvoorbeeld kiezen uit de opstellingskaarten “Ikzelf”, “De blinde vlek”, “Waar gaat het nu echt om” en “Partner”. Met deze kaarten maak je een opstelling om de situatie uit te beelden. De onderlinge wisselwerking kun je laten zien door pijlen naar elkaar toe, of juist van elkaar af te leggen.

Engelenkaarten

De 49 engelenkaarten bevatten elk een eigen boodschap of hartenwens. Sommige kaarten zijn gelinkt aan een aartsengel, terwijl de boodschap van andere kaarten meer algemeen van aard is. De kaarten zijn ware kunstwerkjes. Ze zijn expressief en minimalistisch, waarbij de essentie als een centraal element duidelijk herkenbaar is. Elke kaart bevat een tekstuele toelichting, die eigenlijk een onnodige toevoeging is. Door goed naar de kaart te kijken, weet je wat de boodschap is.

Het combineren van kaarten

De twee soorten kaarten zijn op verschillende manieren te gebruiken. Wil je alleen een analyse maken van een bepaald systeem, dan kun je ervoor kiezen om alleen de opstellingskaarten te gebruiken. Het is aan jou of je de kaarten bewust uitkiest of blind trekt.

De volgende stap zijn de toelichtende engelenkaarten. Deze trek je blind om ze vervolgens op een van de opstellingskaarten te leggen. De engelenkaarten geven een verduidelijking in de vorm van een boodschap of hartenwens. Je kunt de engelenkaarten natuurlijk ook los gebruiken.

Pak door

In het nawoord geven de dames een belangrijke boodschap mee: de kaarten kunnen niet voor je handelen. Ze roepen dringend op om het niet alleen bij het leggen van de kaarten te laten. Ga tot actie over om de inzichten in realiteit om te zetten!

Oordeel over...

Teksten
Helaas zijn er te veel woorden nodig om het begrip Systeemopstelling toe te lichten. De poging van de schrijfster om hiervoor enkele voorbeelden te gebruiken, zoals een watermolecule met lage en hoge verbindingsenergie, werkt averechts. Elke engelenkaart wordt omschreven in twee pagina’s. Af en toe wat zweverig, waar je wel voor moet openstaan.

Vormgeving/illustraties
Van de twee soorten kaarten, valt het meeste op te merken aan de opstellingskaarten. Bij het orakel zitten 49 opstellingskaarten, waarmee je – opvallend genoeg – maar heel weinig situaties kunt beschrijven. Het ziet er naar uit, dat de bedenkers van de kaarten een beetje van alles wat wilde. Het was beter geweest om een deck te maken voor een specifiek thema, zoals familie, relaties, werk, enzovoorts. Nu is het te algemeen. In het boek wordt wel een alternatief genoemd: maak zelf de kaarten die je mist, maar daarvoor koop je natuurlijk niet zo’n type orakel.

De pijlen op de kaarten moeten aangeven of dat specifieke element mee- of tegenwerkt. Je moet wel erg analytisch zijn en van een afstand naar je eigen situatie kunnen kijken, om te kunnen bepalen hoe de elementen zich onderling verhouden in de opstelling.
Bijna alle kaarten zijn passief, ze geven dan wel inzicht in de situatie, maar roepen niet op tot actie. Van de 49 (opstellingen)kaarten zijn er maar twee die daadwerkelijk een actie laten zien. Dit is een groot gemis in dit orakeldeck.

Tot mijn verbazing blijken vooral de strak vormgegeven opstellingskaarten erg zweverig te zijn. Er zitten veel kaarten tussen, die weinig duidelijk zijn. Bijvoorbeeld “De waarheid van het hartniveau” of “Bedoeling van de ziel”. De engelenkaarten, die vaak het juist dit imago hebben, zijn juist weer erg duidelijk. Elke engelenkaart bevat een duidelijk ontwerp met een heldere boodschap.

Eindoordeel
De kaarten hebben voor ons geen meerwaarde. Door de mooi vormgegeven engelenkaarten, uiteindelijk toch nog drie sterren.

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×