Logo TarotHuis

De ontbrekende tarotkaarten

Het eerste wat we onze cursisten leren, is het verschil tussen tarot-, orakel- en lenormandkaarten. We vertellen dan bijvoorbeeld dat elk tarotdeck dezelfde opbouw heeft EN altijd uit 78 kaarten bestaat. Maar over dit laatste is niet iedereen het eens. Vaak omdat ze vinden dat er bepaalde kaarten ontbreken.

Er zijn best veel tarotdecks met meer dan 78 kaarten. Soms is hiervoor gekozen omdat de bedenkers bijvoorbeeld meerdere van dezelfde tarotkaarten in het deck willen hebben. Zo zijn er tarotdecks met verschillende varianten van De Geliefden (man-vrouw, man-man en vrouw-vrouw). Of van De Magiër (op verschillende manieren uitgevoerd). Vaak gaat het dus om vormgeving of kaarten met een ander uiterlijk.

Maar er zijn ook tarotdecks die uit meer dan 78 kaarten bestaan, omdat de bedenker een bepaalde visie heeft op de kaarten. Hij of zij vindt dat dit aantal kaarten niet klopt. Bijvoorbeeld omdat er ‘gaten’ in het deck zitten, of omdat het aantal van 78 niet logisch is.

In Nederland kennen we – in ieder geval – drie tarotdecks die meer dan 78 kaarten hebben:

  • De Tarot in de herstelde orde
  • Tarot, liefdevolle zelfrealisatie
  • De Complete tarot

Achter deze tarotdecks zit een uitgebreide (en soms ingewikkelde) visie, die om veel bestudering vraagt om deze goed te kunnen begrijpen. In dit artikel laten we je kort kennis maken met de uitgangspunten van de bedenkers en hoe deze in hun tarotdecks zijn verwerkt.

202341 Herstelde orde

Tarot in de herstelde orde, met 80 kaarten

We beginnen met de meest bekende Nederlandse tarotkaarten, als het gaat om een deck met meer dan 78 kaarten: de Tarot in de herstelde orde.

Visie van de bedenkers: tarot is niet compleet

In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw groeide de belangstelling voor het werken met de I Tjing, astrologie, runen en tarot. Veel mensen verdiepten zich in deze systemen. Een van hen was Jo Onvlee. Hij bestudeerde onder andere de tarot. Tijdens deze studie kreeg hij het idee dat er twee kaarten ontbraken. Hij kwam in contact met Onno Docters van Leeuwen die bezig was met een serie keramieken beelden van de 22 grote arcana kaarten. 

Tijdens hun studie naar de geschiedenis van de tarot, raakten ze steeds meer overtuigd dat de tarot in onze tijd niet (meer) compleet was en dat de kaarten niet op de goede volgorde lagen. Ze ontwikkelden de Tarot in de herstelde orde, met een grote arcana met twee extra kaarten en een nieuwe orde-ning. 

In 1975 vond de tentoonstelling plaats van Onno Docters van Leeuwen. Hij had de grote arcana inmiddels aangevuld en een andere volgorde gegeven. De broers Otto en Rob Docters van Leeuwen brachten in 1995 een boek en tarotdeck op de markt, waarin het gedachtegoed van Onvlee verder was uitgewerkt. 

Extra kaarten: De Waarheid en De Intuïtie

De broers Docters van Leeuwen waren erg te spreken over Arthur Waite. Hij had de tarot zo veel mogelijk van overbodige symboliek ontdaan, zoals Hebreeuwse letters, planeten en moralistische symbolen op kleding en achtergronden. Wat ze wel jammer vonden: de volgorde van de grote arcana was niet juist en Waite had de ontbrekende kaarten versluierd gelaten, als twee blanco kaarten. Waarop de uitgever eigen informatie had gedrukt.

Onno en Rob Docters van Leeuwen bestudeerden de oude tarotdecks en concludeerden dat de twee blanco kaarten eigenlijk Jupiter (De Waarheid) en Juno (De Intuïtie of De Innerlijke Waarheid) moesten zijn. Deze twee kaarten waren destijds gebruikt om de kerk niet te beledigen: De Hogepriesteres werd Juno en De Hogepriester kreeg de naam Jupiter.

Docters van Leeuwen vonden dat deze twee kaarten aanvullend in een tarotdeck horen te zitten, om zo het tarotdeck compleet te maken. Ze voegden deze twee kaarten toe aan hun tarotdeck, waarmee het aantal kaarten van de grote arcana op 24 kwam.

Juno/Intuïtie en Jupiter/Waarheid uit Tarot in de herstelde orde en de 1JJ Swiss Tarot

Ze vonden ook dat de volgorde (ordening) van de grote arcana in de oorspronkelijke staat teruggebracht moest worden. Omdat Juno en Jupiter eeuwen geleden waren versluierd (blanco gemaakt), waren er gaten ontstaan in de grote arcana en was de volgorde niet goed meer te bepalen.

Wat die volgorde ook was… want verschillende belangrijke tarotisten hadden de afgelopen eeuwen steeds een andere opvatting over de juiste volgorde.

De broers kwamen uiteindelijk op een volgorde van de grote arcana, die volgens hen juist was.

Deze volgorde is: 0) De Dwaas, 1) De Magiër, 2) De Priesteres, 3) De Keizer, 4) De Geliefden, Juno/De Intuïtie, 5) De Priester, 6) De Keizerin, 7) De Zegewagen, 8) De Kluizenaar, 9) De Rechtvaardigheid, 10) Het Rad van Fortuin, 11) De Kracht, 12) De Gehangene, 13) De Gematigdheid, 14) De Dood, 15) De Duivel, Jupiter (De Waarheid), 16) De Toren, 17) De Maan, 18) De Ster, 19) De Zon, 20) Het laatste Oordeel en 21) Het Universum.

De extra kaart De Intuïtie staat in dit tarotdeck voor de geliefde moeder, raadsvrouwe en lerares. De kaart gaat onder andere over de innerlijke waarheid, innerlijke rust en zekerheid, en over voorspoed.

Docters van Leeuwen zagen De Waarheid/Jupiter als de universele, al-wijze, liefhebbende en ‘straffende’ vader. In een legging staat de kaart onder andere voor de waarheid die ingezien en gesproken wordt, voor bevrijding en erkenning vinden.

Meer informatie:

Tarot, liefdevolle zelfrealisatie, met 80 kaarten

Tarot, liefdevolle zelfrealisatie (2005) is van Ton Peters en kunstenaar Paul Kavelaars. Dit tarotdeck heeft de standaard 78 kaarten ook aangevuld met twee kaarten. In de Tarot in de herstelde orde waren dit twee kaarten met afbeeldingen en betekenissen. In Tarot, liefdevolle zelfrealisatie zijn de twee kaarten ‘blanco’.

Visie van de bedenker: tarot helpt bij jezelf worden

Peters geeft aan dat het leven onder andere draait om het wakker worden op zielsniveau. Deze zelfrealisatie doet iedereen op eigen tempo, en op een eigen authentieke manier. Tarotkaarten ondersteunen hierbij, door via beelden en teksten te inspireren, te bemoedigen en te troosten.

Peters gebruikt de tarot vaak in combinatie met Bach-bloesemremedie. Hij geeft aan dat hij ziet dat je je vaak in een bepaalde gemoedstoestand bevindt, als je met de tarot werkt. Soms kunnen de kaarten te sterke emoties oproepen en helpen Bach-bloesemremedies bij de de ondersteuning hierbij. Hij heeft per kaart beschreven welke remedie ondersteunend werkt.

Ton Peters heeft ook een ander tarotdeck uitgebracht: Tarot of Now.

Extra kaarten: blanco kaarten

In veel tarotdecks zitten twee extra kaarten, die door de uitgever worden gebruikt als marketingmiddel. Hierop vind je vaak informatie over de uitgever en een lijst met andere uitgegeven tarotdecks. Er zijn veel tarotisten die ervan overtuigd zijn dat deze twee extra kaarten oorspronkelijk een betekenis hadden binnen de tarot. Waardoor een tarotdeck dus eigenlijk uit 80 kaarten zou bestaan.

De grote arcana uit Tarot, liefdevolle zelfrealisatie

Peters heeft de volgorde van de kaarten van de grote arcana veranderd: De Dwaas, De Magiër, De Priesteres, De Keizer, De Geliefden, De Priester, De Keizerin, De Zegewagen, De Kluizenaar, De Rechtvaardigheid, De Wereld, De Kracht, De Gehangene, De Gematigdheid, De Dood, De Duivel, De Toren, De Maan, de Ster, De Zon, Het Laatste oordeel, Het Universum en de twee Blanco kaart(en).

Als je goed kijkt, zie je ook dat enkele kaarten een andere naam hebben gekregen. Zo heeft Het Rad van Fortuin de naam De Wereld gekregen. En kaart 21 heet Het Universum, in plaats van De Wereld.

De blanco kaarten uit Tarot liefdevolle zelfrealisatie

De blanco kaarten uit Tarot, liefdevolle zelfrealisatie

Maar het meest bijzondere van dit deck zijn natuurlijk de twee extra kaarten. In dit geval gaat het letterlijk om twee blanco kaarten. Deze kaarten zijn de spiegels van de tarot. Komt zo’n kaart op tafel, dan word je uitgenodigd om naar de vraag te kijken waarvoor je de tarotkaarten hebt gelegd. Is dit wel de juiste vraag, of zit er een nog een vraag achter de vraag. Of gaat het soms om een situatie waarin je de eerder ontvangen antwoorden niet accepteert, en je de vraag opnieuw stelt. De Blanco kaart is dan bedoeld om kritisch naar jezelf te kijken.

Meer informatie:

De Complete tarot, met 81 kaarten

Ook Frank H.D. van Hemert vond dat de Rider Waite Smith Tarot niet volledig was. Het was hem opgevallen dat Arthur Waite aanpassingen had doorgevoerd in zijn tarotdeck (omwisselen kaarten 8 en 11), en dat Aleister Crowley twee extra (Magiër)kaarten had toegevoegd. Voor Van Hemert was dit een aanwijzing dat er iets aan de hand is met het aantal tarotkaarten. Zijn Complete tarot zag in 2020 het levenslicht.

Visie van de bedenker: aantal kaarten is niet logisch

Hij vond het aantal kaarten in een standaard tarotdeck niet logisch. Dit in tegenstelling tot I Tjing met 64 hexagrammen (8×8), Lenormand met 36 kaarten (6×6) en de 25 runen (5×5). Uiteindelijk komt Van Hemert tot de conclusie dat een ‘logisch’ tarotdeck bestaat uit 81 kaarten (oa 9×9). Omdat de kleine arcana een vast aantal kaarten bevat, moet de grote arcana worden uitgebreid met 3 kaarten om op 81 kaarten te komen.

Extra kaarten: Kennis, Waarheid en Inzicht

De drie extra kaarten laten volgens hem het geheim zien, dat in een standaard tarotdeck ontbreekt. Hij gaat verder op het gedachtegoed van Tarot in de Herstelde orde, waarin de kaarten Intuïtie en Waarheid zijn toegevoegd.

Hij voegde de volgende kaarten toe aan de grote arcana:

  • 22 Kennis (in de zin van: kunde)
  • 23 Waarheid (en de wijsheid die te vinden)
  • 24 Inzicht (intuïtie)

Na kaart 24 (Het Inzicht) volgt weer De volleerde Dwaas. In de Complete tarot heeft deze kaart de naam De Vermetele (de dappere/overmoedige).

Van Hemert gebruikt getallen en andere systemen om zijn visie op de tarot te onderbouwen. En ook de plek van deze drie nieuwe kaarten in de grote arcana wordt onderbouwd met verwijzingen naar getallen, het Hebreeuwse en Griekse alfabet, tijd, enzovoorts.

Op de kaart Kennis zie je een boom centraal staan. Deze boom staat symbool voor aardse kennis die een mens in het hier en nu op aarde opdoet. De oorsprong van kennis zijn de wortels, om de huidige kennis te laten groeien.

De boom staat ook symbool voor alles wat je kunt doen met de kennis (over deze boom): je kunt het gebruiken in je dagelijkse leven om iets mee op te bouwen (hout), je kunt het gebruiken om jezelf te voeden (vruchten) en om kennis vast te houden (papier).

Komt de kaart voor in een legging, dan krijg je het advies mee om meer kennis te gaan opdoen of juist kritisch te kijken naar je opgedane kennis.

Waarheid gaat over het vinden van ‘de’ wijsheid. Je ziet een gebrandschilderd raam, “waardoor het licht van de waarheid naar binnen schijnt”. De vormgeving van de kaart lijkt op die van Het Rad van Fortuin en De Wereld. Op deze twee kaarten vind je ook de belangrijkste symboliek in de vier hoeken van de kaart.

Op de Waarheid zie je in de vier hoeken:

  • vier kleuren, die overeenkomen met de vier kleuren van de belangrijkste Aartsengelen: Uriël, Raphael, Michaël en Gabriël.
  • vier zonnezegels van de Maya kalender, en
  • vier bloemen die staan voor de levenskringloop

In het midden zie je yin en yang: de twee tegengestelde aspecten die samen evenwicht vormen.
De kaart laat zien dat er vele waarheden schijnen te zijn, maar dat er eigenlijk maar één universele waarheid is.

De Waarheid in een legging gaat om het vinden van jouw waarheid of de volledige waarheid, binnen alles wat je in je leven speelt aan feiten en emoties.

Heb je door kunde Kennis opgedaan en ‘de’ Waarheid ontdekt, dan leidt dit naar meer Inzicht. Wat je vervolgens gebruikt om in één oogopslag iets te weten. Je intuïtie zorgt voor dit inzicht, waarbij je een beroep doet op je opgedane kennis en jouw overtuigingen die hieruit volgen.
Op de kaart zie je het nieuwe inzicht als een flits ontstaan. Gestimuleerd door je kleurrijke dagelijkse omgeving, en door goddelijke/spirituele inspiratie.

In leggingen heeft deze kaart de boodschap om, als tarotist/vraagsteller, goed te luisteren naar je intuïtie. Ben je hierbij bewust van eventuele blokkades en streef naar positiviteit.

Meer informatie:

Onze opvatting

Wij werken eigenlijk standaard alleen met tarotdecks met 78 verschillende kaarten. We hebben hier een aantal redenen voor:

  • We werken standaard met de Rider Waite Smith Tarot (of een deck wat hierop gebaseerd is). Standaard bestaan deze decks uit 78 kaarten.
  • Het aantal 78 klinkt voor ons erg logisch. Er wordt in de tarot veel relaties gelegd met de 12 maanden van een jaar. Het getal 78 krijg je ook als je het volgende optelt: 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8 + 9 + 10 + 11 + 12 (= 78)

We vinden niet dat er kaarten ontbreken in de tarot. Niet qua aantal, maar ook niet qua inhoud.

We ervaren dat de ontbrekende ‘geheimen’, zoals Kennis/Kunde, Waarheid, en Intuïtie, ook in de andere tarotkaarten naar voren komen.

Het leren vertrouwen op je Intuïtie zien we bijvoorbeeld bij De Hogepriesteres, maar ook op de Twee van Zwaarden. Het opdoen van Kennis en Kunde komt volgens ons op tafel bij De Hogepriester en op pentakelkaarten, bijvoorbeeld de Drie en Acht van Pentakels.

En het vinden van je Waarheid is voor ons meer iets overkoepelends, dat centraal staat bij het werken met je kaarten.

De bedenkers van deze drie tarotdecks hebben jaren van ervaring en overdenkingen in hun kaarten gestopt. Bovenstaande, zeer compacte, samenvattingen van de drie Nederlandse kaarten doen zeker geen recht aan hun visies. Ze zijn vooral bedoeld om jou te prikkelen en na te laten denken over jouw visie op de tarot.

Want je wil steeds beter leren werken met de tarotkaarten, dan is het belangrijk om met een open blik te blijven kijken. En om nieuwsgierig blijven naar standpunten en meningen van anderen. Ook als deze afwijken van jouw eigen overtuigingen.

Wat vind jij? Vind je de visies achter deze drie tarotdecks te volgen? Spreken ze je aan en wil je je hier verder in verdiepen? Of vind je dat de uitbreidingen weinig meerwaarde hebben en houd je het liever bij de ‘standaard’ tarotdecks met 78 kaarten?

Laat het ons hieronder weten.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

6 gedachten over “De ontbrekende tarotkaarten”

  1. Jolanda Pegels

    De Tarot De Nieuwe Ordening van Peter Samwel is ook het lezen waard!
    Hij slaat een brug tussen religie en tarot. Ook met 24 grote arcanakaarten. Met de waarheid en intuïtie. En beschrijft uitgebreid hermetische kwadranten. Het deck ansich daar moet je van houden.

  2. Een aantal opmerkingen en aanvullingen

    1. Tarot in de herstelde orde – Visie is niet van Docters van Leeuwen maar van Jo Onvlee !!! – Onno en Rob Docters van Leeuwen hebben ‘slechts’ het boek geschreven en de Tarotkaarten gemaakt.
    2. Ook ‘jullie’ Tarotdeck – Rider Waite – bestaat (als het compleet is) ALTIJD uit 80 (81) Tarotkaarten met ALTIJD slechts 78 afbeeldingen.
    3. Jullie vergeten Tarot – De Nieuwe Ordening (Samwel 2011) als het gaat om 80 (81) afbeeldingen

    1. Dank voor je opmerkingen en aanvullingen Peter!

      1. Hier heb je gelijk in. Ik heb het aangepast in de tekst. Het was behoorlijk zoeken, in het bijbehorende boek, om hierover informatie te vinden. Onvlee had in het boek wel iets meer credits mogen krijgen als aangever van dit gedachtengoed.
      2. Ik denk dat je doelt op de 2 of 3 extra kaarten, waar uitgevers nu vooral hun informatie op zetten. Ik vermoed dat deze kaarten, na aanschaf, vaak als eerste uit de stapel worden gehaald, omdat ze gezien worden als reclame en niet dat ze een belangrijk onderdeel zijn van het tarotdeck. Wij halen ze er ook uit. We zijn het wel eens vergeten te doen en als ze dan in een legging op tafel komen, voelt het het toch een beetje alsof de legging mislukt is. Het maakt niet uit of je ze er nu uithaalt of in laat zitten, zolang je maar respect hebt voor de ander die een andere visie heeft.
      3. Ook hier heb je gelijk in, al is ‘vergeten’ niet helemaal het juiste woord. Tijdens het schrijven heb ik mij beperkt tot de decks die hier in de kast staan. Ik kreeg nog meer tips over Nederlandse decks die meer kaarten bevatten. Tijd om met een deel 2 aan de slag te gaan, vermoed ik.

  3. Arjen, ik ben het met je eens dat 78 kaarten de lading dekken. Extra kaarten zijn ook naar mijn mening, niet nodig.
    Vgr, Yvonne

  4. Ik ben het eens dat je met de 78 kaarten al genoeg komt te weten. Ik zal me dan ook nog niet snel verdiepen in de andere decks waar de kaarten z8n toegevoegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor iedereen die echt aan de slag wil met de tarotkaarten

De Serieuze Starters-gids

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×