Logo TarotHuis

Yule, een tijd van licht en vernieuwing

Buiten is het merendeel van de natuur in volle rust. Terwijl de dagen korter worden en de nachten langer, merk je dat er weer een omslagmoment aan ligt te komen op 21 december. En in alle eerlijkheid ben ik wel weer toe aan het ervaren dat de dagen langer licht blijven. Tot die tijd maar wat meer lichtjes en kaarsen aan om het nieuwe licht te vieren.

Het zijn de meest donkere dagen van het jaar. Maar tijdens Yule, het Keltische jaarfeest dat op 21 december de winterzonnewende viert, staan we stil bij de terugkeer van het licht. Vanaf deze dag worden de nachten steeds korter en de dagen langer. Tijdens deze winterzonnewende komen met het nieuwe licht, ook nieuwe kansen en mogelijkheden op ons pad. Dat wat je bij de laatste oogstfeesten even hebt geparkeerd voor het nieuwe jaar kun je opnieuw gaan bekijken: wat wil je er straks mee, wat moet het je gaan brengen, enzovoorts.

Forceer hierbij niets. Stem je af op deze tijd van stilte en winterse rust, en laat de energie van vernieuwing bij je binnenkomen. Yule nodigt ons uit om in contact te komen met de diepere lagen van onszelf, om te onderzoeken wat we willen loslaten en welke ruimte we willen creëren voor groei en bloei in het komende jaar.

Net zoals Samhain, het jaarfeest dat de overgang naar de winter markeert, herinnert Yule ons aan de eeuwige cyclus van afsluiting en nieuw begin. Terwijl ik de kaarsen aansteek, voel ik de warmte en kracht van het licht dat terugkeert. En als je goed kijkt, kun je zelfs in de natuur al wat signalen ontdekken van hoop, vernieuwing en de belofte van een hernieuwde levenscyclus.

Yule nodigt ons uit om bewust stil te staan bij deze periode van het jaar. En onze tarot- en orakelkaarten zijn hierbij (natuurlijk) weer onze handige hulpmiddelen, om ons te voorzien van nieuwe inzichten en adviezen.

Bereid je voor op deze betoverende tijd met al je favoriete rituelen: zachte muziek, bedwelmende wierook, het zachte schijnsel van kaarsen, je vertrouwde tarotdagboek en natuurlijk je geliefde (tarot)kaarten.

Voorbereiding: meditatie

Ga op een rustige plek zitten en steek, indien gewenst, een kaarsje of wierook aan om een ontspannen sfeer te creëren. Neem je tarotkaarten in je handen. Adem rustig in en uit terwijl je je concentreert op het ritme van je ademhaling. Sluit je ogen.

Voel de rust om je heen en binnen in jezelf. Laat de winterse stilte je omhullen, als een zachte deken van kalmte. Als gedachten opdoemen, observeer ze dan als winterwolken aan de horizon. Plaats ze in een glinsterende bel en zie hoe ze langzaam voorbij drijven, geleid door de winterbries, totdat ze zich mengen met de horizon.

Visualiseer een koude, heldere Yule-nacht. Stel je voor dat je je bevindt op een open veld, bedekt met een zachte laag sneeuw. De lucht is fris en stil, en je ziet de contouren van een betoverend Yule-vuur in de verte.

Loop rustig naar het vuur toe en voel de warmte ervan op je gezicht. Het vuur straalt een rustige, geruststellende gloed uit. Neem plaats bij het vuur en voel hoe de warmte zich langzaam door je hele lichaam verspreidt.

Denk aan het afgelopen jaar en reflecteer op de hoogte- en dieptepunten. Zie deze ervaringen als stukken hout die je in het vuur legt. Kijk hoe de vlammen deze stukken hout verwelkomen, transformeren en omzetten in licht.

Richt je aandacht op de warmte die in je brandt, vergelijkbaar met het Yule-vuur. Voel hoe deze innerlijke warmte je vult met comfort en kracht. Laat het licht van dit vuur groeien en zich verspreiden naar alle hoeken van je lichaam. Het vuur geeft je energie voor dat wat binnenkort weer opgestart mag worden.

Blijf een moment zitten bij het Yule-vuur en geniet van de rust en sereniteit van deze plek. Voel de vernieuwende energie van het vuur en laat het een gevoel van innerlijke vrede in je omgaan.

Wanneer je klaar bent om de meditatie af te sluiten, sta dan rustig op en kijk nog een keer naar het Yule-vuur. Bedank het voor de warmte en het licht dat het heeft gegeven. Neem deze gevoelens van vrede en vernieuwing met je mee terwijl je langzaam terugkeert naar het hier en nu.

Voel de stoel of de grond onder je, open langzaam je ogen en houd je kaarten stevig vast.

Schud je kaarten en leg ze neer volgens het gekozen legpatroon. Terwijl je de kaarten legt, denk je terug aan je meditatie en je voorouders en geliefden die niet meer bij je zijn.

Schrijf in je tarotdagboek de datum, het gekozen legpatroon, de getrokken kaarten, hun betekenissen en je persoonlijke interpretaties op. Overweeg welke adviezen en inzichten je meeneemt uit deze meditatie en tarotlezing, en hoe je ze de komende periode kunt toepassen.

Twee legpatronen voor Yule

Deze Yule legpatronen helpen je om meer inzicht in jezelf te krijgen. Schud je kaarten en trek er drie, terwijl je je concentreert op de betekenis van de positie.

Legpatroon 1. Loslaten en vernieuwen

  • Kaart 1. Wat mag ik loslaten uit het afgelopen jaar?
  • Kaart 2. Wat helpt mij hierbij?
  • Kaart 3. Welk nieuw gedrag wil ik verwelkomen in mijn leven?

Legpatroon 2. Richting voor het nieuwe jaar

  • Kaart 1. Hoe wil ik volgend jaar verder groeien?
  • Kaart 2. Welk gedrag van mijzelf gaat hierbij helpen?
  • Kaart 3. Welk gedrag van mijzelf zit mij hierbij in de weg?

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Voor iedereen die echt aan de slag wil met de tarotkaarten

De Serieuze Starters-gids

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×