Logo TarotHuis

“Ik ga naar waar de wind me brengt”

De spirituele nomade Shaheen Miro gaat waar de wind hem mee naartoe voert. Hij is schrijver, kledingontwerper en kaartlezer. We spraken hem over zijn achtergrond, zijn inspiratie en – natuurlijk – over zijn zelf ontwikkelde orakelkaarten. 

Verhalen vertellen

Shaheen uit zijn creativiteit door verhalen te vertellen. “Ik wist al vanaf mijn vroege jeugd, dat ik verhalen wilde gaan vertellen. De latere stap naar het vertellen van verhalen met tarot, met mijn woorden en met mijn kleding was daarom snel gemaakt.” Shaheen vervolgt, “Ik haal mijn inspiratie hiervoor uit muziek, locaties, mythologische verhalen en beelden.”

Hij is het gelukkigst als hij een echte verbinding heeft met mensen. “Er is niets fijner, dan samen een kop heerlijke thee drinken met een vriend, of iemand echt leren kennen tijdens een lange wandeling. Ik ben er van overtuigd dat iedereen een eigen verhaal te vertellen heeft. Dit verhaal laat iemands eigen wereld zien. Als ik hier onderdeel van mag uitmaken, ook al is het maar voor een kort moment, dan vind ik dit erg bijzonder.”

Spirituele nomade

Shaheen haalt veel inspiratie uit de wereld van Gypsies. “Roma hebben mij, in romantische zin, altijd geïntrigeerd. Ik vind het archetype met wapperende sjaal, kralen en bedels gewoon prachtig. Ik zie mijzelf als Gypsy, in de zin dat ik mijn intuïtie volg en ga waar de wind mij mee naartoe neemt. Ik reis veel en laat het leven mij verrassen. Vanuit mijn afkomst heb ik een verbinding met de nomadische culturen van het Midden-Oosten. De methoden van de Roma gebruik ik ook bij mijn rituelen voor reiniging en bescherming.

Door dit reizen en laten meevoeren noemt hij zichzelf een spirituele nomade. “Het omschrijft mijn eclectische visie op het leven. Ik gebruik onderdelen van verschillende religies en culturen voor mijn eigen spirituele uitingen. Ik heb dit van huis uit meegekregen. We staken vroeger kaarsen aan voor wensen en rituelen tijdens een volle maan. Voor reinigingsrituelen verzamelden we regenwater. We lieten geregeld wat eten buiten staan voor elfjes en voerden gesprekken met onze spirituele begeleiders. Ik ben dus een nomade vanuit de betekenis dat ik mij laat leiden door wat spiritueel op mijn pad komt. Het komt neer op het vertrouwen van je intuïtie. Als je dit vertrouwt, ga je waar de wind je heen voert en dat maakt je een spirituele nomade.”

Kennismaking met kaarten

Shaheen was ongeveer 6 jaar oud toen hij voor het eerst kaarten gebruikte. “Mijn moeder spreidde ze uit en samen vertelde we verhalen met de kaarten. De kaarten omschreven dan situaties, personages of uitkomsten. Op deze manier heb ik geleerd de kaarten te gebruiken en leerde ik de betekenissen. Mijn moeder nam mij een keer mee naar de boekenwinkel en liet mij een deck uitkiezen. Het werd de Zerner-Farber Tarot. Tot op de dag van vandaag gebruik ik dit deck nog steeds. Het is grappig dat dit deck, dat volledig bestaat uit collages van stof, mij ook verbindt met mijn achtergrond in het ontwerpen van kleding.”

“Ik hou van alle type kaarten. Ik heb mij verdiept in veel verschillende soorten, maar de tarot is echt het systeem dat mij het meest aanspreekt. Tarot is al mijn hele leven bij mij en is voor mij uitgegroeid tot een tweede taal. Ik geniet ook erg van de Lenormandkaarten. Ik vind het een geweldig systeem, dat mensen op een eenvoudige manier de symboliek laat combineren om een betekenis te krijgen.

Het Playing Card orakel van Ana Cortez spreekt mij erg aan. Dat deck is prachtig geïllustreerd door Ana’s vader, en het systeem is zo fascinerend. Ik gebruik ook enkele van de wat meer ‘luchtige’ orakelkaarten, zoals bijvoorbeeld van Doreen Virtue. Het is hierbij vaak wel jammer, dat de informatie niet zo diepgaand is.

Mijn meest favoriete deck is de Medieval Scapini Tarot. De afbeeldingen zijn erg interessant. De ontwerpen bestaan uit lagen met afbeeldingen in afbeeldingen. Iedere keer dat ik een lezing doe met dit deck, ontdek ik weer iets wat ik nog niet eerder had gezien. Op eerste oogopslag lijkt het deck wel erg serieus, maar wanneer je ermee gaat werken ontdek je dat er veel humor in de kaarten zit.”

Lenormand met wat extra’s

Shaheen volgt verschillende spirituele stromingen. Deze eclectische invloeden zijn te herkennen in zijn eigen orakeldeck. Voor de kaarten heeft hij gebruik gemaakt van afbeeldingen uit het public domain. Dit zijn afbeeldingen waar geen rechten meer op zitten. Omdat het wat oudere afbeeldingen zijn, hebben zijn orakelkaarten een vintage uitstraling gekregen.

Zijn orakeldeck volgt de Lenormandtraditie, aangevuld met extra kaarten die voor Shaheen essentieel zijn bij een kaartlegging. 

Naast de standaard Lenormandkaarten krijg je erbij: the Seer (de helderziende; profetie, inzicht), the bats (de vleermuizen; verandering, transformatie), the umbrella (de paraplu; optimisme, richting), the aura (aura; energie, genezing), the familiar (totemdier; bescherming, spirituele begeleider). Daarnaast zitten er verschillende dubbele kaarten in zijn orakeldeck: twee keer De Sterren, De Man en De Vrouw.

“De extra kaarten, die uniek zijn voor mijn deck, kwamen uit mijn persoonlijke bibliotheek van intuïtieve symbolen,” vertelt Shaheen. Door deze extra kaarten mag Shaheens kaartendeck geen Lenormanddeck worden genoemd.

Shaheen vertelt dat zijn kaartendeck heel organisch ontstond. “Ik verzamelde al een tijd oude afbeeldingen en foto’s, zonder een specifiek doel. Op een dag had ik zin om een collage te maken met enkele afbeeldingen van de maan. De eerste kaart was geboren! Vanaf dat moment voelde ik de behoefte om kaarten te blijven ontwerpen. Het was alsof de kaarten mij vroegen om tot leven gewekt te worden.” Voor elke kaart verdiepte hij zich in de traditionele betekenis en volgde hij zijn intuïtieve impulsen om een eigen verdieping in de kaarten aan te brengen.

Oorspronkelijk gaf hij de kaarten in eigen beheer uit, met de naam Tattered Nomad Oracle. De commerciele uitgave kreeg de naam The Lunar Nomad Oracle mee.

Theebladeren en wolken lezen

“Ik houd ervan, nieuwe systemen en methoden te leren. Iedere methode heeft iets moois en unieks te bieden. Het zijn allemaal talen om je te verbinden met je intuïtie.

Voor mij moeten systemen visueel stimulerend werken. In plaats van het uit je hoofd moeten leren van te veel informatie, waardoor je te overweldigd wordt. Daarom gebruik ik graag kaarten, waarmee ik een verhaal kan maken. Ik lees ook theebladeren en ervaar dat de methodiek overeen komt. Ik zoek hierbij ook naar symbolen en afbeeldingen om een verhaal te maken.”

Reading Tea Leaves 1910 by Harry Herman Roseland

Kleding ontwerpen

Shaheem ontwerp ook kleding. Hij licht toe hoe hij zijn inspiratie hiervoor vindt. “Design en kunst zijn onderdeel van dezelfde vluchtige wereld als intuïtie en magie. Mijn filosofie als ontwerper is om een gevoel in iets fysieks tot uiting te laten komen. Ook hierbij moet het mij, of de ander, helpen een verhaal te vertellen.

Mijn eigen deck is sterk verbonden met mijn kleding. Het ontwerpen van het deck begon als een spontane intuïtieve reis. Ik zag een draad, en bleef eraan trekken totdat de hele zaak was ontrafeld. Als ik kleding ontwerp, begint het ook met een gevoel. Iets achtervolgt me, en ik probeer het gevoel te verkennen en ermee te communiceren. Totdat het uiteindelijk ontstaat. Alles wat ik doe, heeft artistiek dezelfde nomaden-ziel!”

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

1 gedachte over ““Ik ga naar waar de wind me brengt””

  1. Heel interessant stukje, hoe kom je weer bij jezelf. Je hoofd uit zetten en weer gaan spelen. Jullie geven zoveel meer dan Tarot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×