Logo TarotHuis

Een orakel van afval

De kracht van een goed orakel of kaartendeck zit in de verbinding ermee. De ultieme verbinding krijg je door zelf een deck te ontwerpen of je eigen orakel te maken. Vaak is dit veel werk, maar het kan makkelijker. Al eens van het afvalorakel gehoord?

Een orakel van afval bestaat uit gevonden en verzamelde spullen. Alles is mogelijk, en hoe vreemder en persoonlijker hoe beter. Voor het maken van een eigen afvalorakel moet je uit je comfortzone stappen. Je stimuleert je eigen creativiteit en je intuïtie.

Beenderen, stenen en takken

De oorsprong van werken met ‘afval’ als orakel ligt in een ver verleden. In de tijd dat mensen nog in grotten woonden, gebruikten wijze mannen en vrouwen al verschillende materialen om inzichten te krijgen en voorspellingen te doen.

In de eeuwen daarna is deze gewoonte gebleven. Veelvuldig werden (en worden) verzamelingen van botten, (edel)stenen, runen en houten voorwerpen om raad gevraagd. Al dan niet met spirituele hulp wordt orde in de chaos aangebracht, zodat de vraagsteller antwoorden krijgt.

orakelset 445x340

Rieten mand met orakelobjecten, Mozambique, ca. begin 20e eeuw

botten 445x340

Botten, stenen en schelpen voor meer inzicht en toekomst voorspellen

Verzamelwoede

Op internet zijn verschillende orakels van verzamelingen te vinden, zoals het Junk Oracle van Marcia McCord of het Magpie Oracle van Carrie Paris. Dit laatste orakel is gebaseerd op de Lenormandkaarten. Natuurlijk kun je zo’n orakel aanschaffen, maar het is het leukste om zelf een afvalorakel samen te stellen. Erg moeilijk is het namelijk niet.

Ga in je omgeving opzoek naar kleine objecten. Zie je iets wat je aanspreekt, stop het bij je verzameling. Het is handig om spullen te gebruiken die tegen een stootje kunnen en maximaal ongeveer 3 cm groot zijn. Het bijzondere van zo’n orakel is dat iedere verzameling volkomen uniek is en eigenlijk nooit compleet. Voeg geregeld nieuwe inspirerende spullen toe die je vindt, koopt, krijgt of zelf maakt. Alles kan en mag: een oorbel waarvan je de ander kwijt bent, schelpen, knopen, (edel)stenen, lego, beeldjes uit de surpise-eieren, …

Het is verstandig om van ieder voorwerp een betekenis op te schrijven. Beperk je hierbij tot een basisbetekenis. Vaak is één woord al voldoende om je creativiteit of intuïtie te prikkelen.

Je gaat merken dat je kleine, nietszeggende voorwerpen anders gaat bekijken: is het iets voor mijn orakel, wat voor betekenis heeft dit voor mij?

Gooien met rotzooi

Een afvalorakel kun je op verschillende manieren gebruiken. Bij het gebruik als losstaand orakel, kun je enkele objecten ongezien uit je verzameling pakken en op een speciale ondergrond werpen.

Je kunt je afvalorakel ook gebruiken om op een kalender te ‘gooien’. Je krijgt dan meer inzicht in wat je op bepaalde momenten kunt verwachten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de kalender van Carrie Paris (hierboven).

Een afvalorakel kan ook gebruikt worden als aanvulling op een kaartlegging. Werp een handje met objecten richting je kaarten. Bekijk welke objecten op welke plek liggen. Let ook op hoe ze liggen (bijvoorbeeld ondersteboven) en welke objecten elkaar raken. En wat dit doet voor de betekenis. 

Omdat een voorwerp voor iedereen een andere betekenis heeft, voegt een worp met een afvalorakel een persoonlijk tintje toe. Tijdens het duiden, roept een voorwerp een eigen betekenis op of je herinnert je ineens waar je het voorwerp vandaan hebt. En dat wordt, in combinatie met je eerder opgeschreven woord, dan de betekenis in de duiding.

Een kaartlegging combineren met een afvalorakel

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

2 gedachten over “Een orakel van afval”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×