Of het erg is dat een groot deel van de tarotwereld stuiterde bij het uitbrengen van de Tarot Illuminati? Als er niet over een tarotdeck wordt gesproken, bestaat het risico dat het in de vergetelheid verdwijnt. Dat zal niet gebeuren bij de tarotkaarten van Erik C. Dunne en Kim Huggens.
In 2013 werd het deck gepresenteerd en het was direct spraakmakend. Mensen zijn er of lyrisch over, of vinden het maar niets; een tussenweg schijnt niet te bestaan.
Sociale media puilen inmiddels uit van de reacties en meningen. In deze tijd van vluchtige aandacht is dit een bijzondere opgave. Een recensie van hét bling-bling tarotdeck is dan hier wel op z’n plaats.
Oorsprong
In zijn zoektocht naar het ultieme tarotdeck besloot vormgever Erik C. Dunne dat het tijd was om Photoshop maar eens op te starten. De eerste kaart die het licht zag, was de Koningin van Zwaarden. De Elizabethaanse periode fascineert Erik enorm en het was voor hem dan ook niet meer dan normaal om Elizabeth de Eerste als inspiratiebron te gebruiken voor zijn Zwaarden koningin.
Van elke kaart is eerst een basisontwerp gemaakt om de richting voor de uitwerking aan te geven. Erik heeft voor het ontwerpen van zijn deck vooral digitale technieken gebruikt. Afbeeldingen werden bewerkt en samengevoegd, zodat uiteindelijk elke kaart een collage van beelden werd.
Voor bepaalde kaarten heeft hij modellen gebruikt om een goede basis te hebben voor de lichaamshouding. Op het moment dat de kaarten klaar waren, was het oorspronkelijke model helemaal verdwenen. In enkele kaarten in het deck zitten belangrijke mensen uit zijn leven verwerkt. Zo heeft hij schrijfster Kim Huggens bewerkt tot Prinses van Zwaarden. Kim Huggens sprong in de bres, toen zijn oorspronkelijke schrijver niet meer beschikbaar was. Kim heeft al een groot aantal boeken op haar naam staan en was voor Erik de juiste match.
Hijzelf komt voor op de kaart van Bekers 5. Op het moment dat hij aan deze kaart begon te werken, verloor hij een goede vriend. De kaart hielp hem het verdriet te verwerken.
Overdaad aan details
In elke kaart van de Tarot Illuminati zit veel details. Enorm veel. In het bijgeleverde boek schrijft Kim Huggens: “Tarotkaarten staan bol van de symbolen, maar ze kunnen eenvoudig over het hoofd worden gezien. In de Tarot Illuminati is elk detail belangrijk, elke scène is een rijk en weelderig geheel van kleur, actie, uitdrukkingen en natuur.”
Dit is de reden dat het deck zowel beroemd als berucht is. Je houdt van de vele details, of niet.
Verlichting
Pas op het moment dat hij besloot het deck te publiceren, werd het tijd om over een naam na te denken. In een moment van nachtelijke inspiratie kreeg hij een ingeving: ‘Tarot Illuminati‘. De naam had niets te maken met geheime genootschappen of boeken van Dan Brown, maar sluit aan bij de visie van de ontwerper dat de tarot in de basis een zoektocht is naar het verkrijgen van helderheid (illumination) of openbaring.
Licht is ook waar het allemaal om draait in dit deck: illumination, verhelderen en verlichten. Een aansprekend marketingconcept. De naam is hier natuurlijk het duidelijkste voorbeeld van, maar ook in het boek lees je geregeld over het verlichten door de zon, maan of de lantaren van de Heremiet. In het boek staan verschillende leggingen die te maken hebben met licht: de zon (verleden), maan (heden) en ster (toekomst) legging; de legging van de planeten; de legging van het licht van de lantaren; de opkomende zon legging.
De grote arcana wordt gepresenteerd als het ontstaan van het licht: de reis van de dwaas, als reis van de ziel naar verlichting. De kleine arcana belicht vooral het wereldse door aan elk element een specifieke groep of tijdperk te hangen. De Staven hebben een Perzisch thema en de Pentakels een Aziatisch. Bij de Zwaarden is de Elizabethaanse invloed goed te herkennen en voor de Bekers is een fantasievolk als inspiratiebron gebruikt.
Voorbeelden van kaarten
Legpatronen
In het begeleidende boek bij de Tarot Illuminati staan ook verschillende legpatronen.
Legpatroon Het licht van de lantaren

Een legpatroon voor als je ergens een nieuw licht op wil laten schijnen, of als je nieuw inzicht wilt hebben.
- Kaart 1. Hoe ziet het er voor mij uit?
- Kaart 2. Wat zie ik niet?
- Kaart 3. Wat houdt mij in het donker / wat houdt mij tegen?
- Kaart 4. Waar kan ik het licht vinden / hoe kan ik verder?
- Kaart 5. Wat wordt verlicht / wat gaat het mij brengen?
- Kaart 6. Wat heb ik nodig om verder te gaan?
Legpatroon Opkomende zon

Een legpatroon als je de voortgang van iets wilt onderzoek, zoals een project, een relatie of een baan.
- Kaart 1. Ochtend – Het begin, wat het inspireerde en hoe het startte, hoe de start er uit ziet.
- Kaart 2. Middag – Halverwege het traject, hoe het midden is.
- Kaart 3. Avond – Het einde, hoe het is als je het afrond of als het compleet is.
- Kaart 4. Middernacht – Nazorg, wat je ervan kan leren en hoe het je verandert.
Oordeel over...
Vormgeving/illustraties
Je herkent in de kaarten het basisontwerp van de Rider-Waite. De vormgever heeft de oorspronkelijke kaarten een facelift gegeven door hedendaagse technieken te gebruiken. Elke kaart is een collage van elementen geworden. Foto’s en afbeeldingen zijn door elkaar heen gebruikt, waardoor onwerkelijke totaalbeelden ontstaan.
De personen op de kaart zijn op en top Amerikaans. Het zijn vaak stoere, gespierde mannen en sensuele, slanke vrouwen. Hierdoor zit er veel seksualiteit in het deck, zoals de androgyne Matigheid, sm-meester de Duivel en de Koning van Bekers. Bij deze laatste kaart raken mensen op fora niet uitgesproken over zijn gespierde dijen en benen.
De hoofdpersonen zijn erg zeker van hun zaak en hebben een uitstraling die af en toe te zelfverzekerd is. Hierdoor gaat wel eens de basisbetekenis van de kaarten verloren. De dwaas is in dit deck niet meer de onschuldige jongen, maar loopt met de arrogantie van een te vaak gevraagd mannelijk model.
Teksten
Het bijgeleverde boek ziet er gelikt uit met de vele full colour afbeeldingen en de glanzende omslag. Ik heb voor deze recensie de Engelse versie gebruikt. De Engelse teksten zijn af en toe wat ingewikkeld als je moedertaal niet Engels/Amerikaans is. De cursief gedrukte passages met de vele woordafbrekingen, maken het er niet makkelijker op. De omschrijvingen zijn op een leuke manier gedaan. Ze zijn geschreven vanuit de hoofdboodschap en -betekenis van de kaart, waardoor je wordt uitgedaagd jezelf af te vragen of dit ook jouw betekenis is.
Bruikbaarheid
Je kunt het beste eerst beginnen met een studie van elke tarotkaart. Dat is kunt verliezen in de vele details. Heb je dit gedaan, dan kun je de kaarten gebruiken voor een grote(re) legging en je vooral richten op de hoofdpersoon van de kaart.
Eindoordeel
Het deck is camp met kitscherige elementen. Af en toe zo over de top, dat het weer goed is. Hierdoor vergeef je schoonheidsfoutjes makkelijk, want door goed naar elke kaart te kijken kun je de energie en de passie van de vormgever herkennen. Ik geloof zo dat dit het persoonlijke deck van Erik C. Dunne is, dat hij de wereld in stuurt om anderen mee te verblijden.
Met z’n ‘gilded’ zijkanten is de Tarot Illuminati letterlijk en figuurlijk een deck met een gouden randje!
Productinformatie
- Titel: Tarot Illuminati
- Auteur: Kim Huggens
- Kunstenaar: Erik C. Dunne
- Hoofduitgever: Llewellyn Publications
- Taal: Engels
- EAN: 9780738752662
Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten.
Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer.