Logo TarotHuis

Pythia, de hogepriesteres

Over tarot en tarotkaarten zijn vele boeken vol geschreven. Boeken die vaak uitblinken in zo veel mogelijk woorden op een pagina, met een zo efficiënt mogelijke opmaak (lees: saai en droog). Vaak heeft dit te maken met kosten of een focus op het verhaal van de schrijver. En dat is vreemd, want gaat de tarot niet juist over visueel geprikkeld worden? Gelukkig zijn er ook boeken die wel oog hebben voor beeldmateriaal en de zichtbare symboliek. Zoals het boek van Petra Stam.

Mythen

In Pythia, de hogepriesteres worden de 22 kaarten van de grote arcana beschreven. Deze kaarten beelden de grote ontwikkelingsstadia in een leven uit in beeldtaal en symboliek. Dit is geen nieuw gegeven. Al vanaf de oudheid worden deze ontwikkelingen zichtbaar gemaakt in schilderijen, beeldjes, enzovoorts. Ook in verschillende verhalen, sprookjes en mythen is dit terug te vinden. Mythologische verhalen zijn soms duizenden jaren oud en gaan altijd over goden en hun avonturen. De ontwikkelingen die ze in de avonturen doormaken, zijn te herkennen in de kaarten van de grote arcana.

In Pythia wordt de betekenis van een kaart verduidelijkt door mythen en beeldmateriaal. Hierdoor leer je de kaarten beter te begrijpen. De gekozen verhalen sluiten aan bij de hedendaagse betekenis en duiding van de veelgebruikte Rider-Waite Smith kaarten.

Per grote arcana kaart wordt een relatie met mythologische verhalen gelegd

De Pythia

Voorop het boek staat een afbeelding van het schilderij De priesteres van Delphi, in 1891 geschilderd door John Collier. De Pythia was de naam van de orakelpriesteressen van Dephi. Gezeten op een drievoet in de tempel raakten zij in religieuze vervoering, al dan niet bedwelmd door dampen, en gaf boodschappen door van de goden. Petra Stam vergelijkt de Pythia met De Hogepriesteres in de tarot, omdat zij ook een doorgeefluik is van de goden. Als kaartduider ben je dat in zekere zin ook, omdat je een vertaling maakt van de beeldtaal die je voor je ziet en de ingevingen die je kunt hebben.

De priesteres van Delphi, John Collier (1891)

Het duiden van de tarot is iets persoonlijks. Je gebruikt je eigen ervaringen en kennis om het verhaal van de kaarten te duiden. In het boek staat het voorbeeld van een afbeelding van een leeuw, die door iemand die Jungiaanse psychologie heeft gestudeerd heel anders wordt geïnterpreteerd dan iemand die in een Afrikaans dorpje woont. Dit is volgens haar niet erg. Je krijgt de kaarten die jou helpen de juiste boodschap te vertellen. Uit de aangeboden symboliek en beelden haal je de boodschap die op dat moment nodig is om te vertellen. Je bent hierbij zelf Pythia, een orakelpriesteres.

Van elke grote arcana kaart wordt de belangrijkste symboliek beschreven

Toekomst voorspellen

In het boek wordt ook stilgestaan bij het voorspellen van de toekomst met tarotkaarten. Per kaart wordt aangegeven, welke ontwikkelingen op je pad gaan komen. In de tarotwereld is het niet gebruikelijk om een toekomstvoorspelling te doen. Het is not done en zelfs enigszins een taboe. Volgens Petra heeft de tarot niet per definitie een voorspellende functie, maar het kan het wel een onderdeel van een duiding zijn. In de praktijk wordt het voorspellen van de toekomst vooral gecombineerd met andere gaven, waardoor het automatisch in een specifiek werkveld van de tarot valt.

Als je echter de toelichting van Petra leest, is het onderscheid niet zo zwart-wit en ook wel aannemelijk. Ze verklaart dat er niet concreet gezegd kan worden, wat de toekomst brengt. “Wel kun je, zoals de kaarten ook leren: bewust leven en keuzes maken, zodat je een toekomst creëert die jou bevalt. En conclusies trekken uit het verleden, zodat je niet meer in dezelfde cirkeltjes of patronen terechtkomt, maar in een opwaartse spiraal geraakt.”

Vanuit die gedachtewereld oefen je dus zelf invloed uit op de toekomst, met je keuzes, acties en gedachten. Door stil te staan en te leren van het verleden en het heden, kun je dus je eigen toekomst voorspellen. Het daadwerkelijk met de tarot voorspellen van toekomstige gebeurtenissen is dan ineens niet zo’n vreemde gedachten meer.

Specificaties

Review

Vormgeving/illustraties

In het boek worden tekst en afbeelding mooi afgewisseld. Omdat er zowel verschillende illustraties en foto’s door elkaar heen worden gebruikt, oogt het af en toe een klein beetje rommelig. De afbeeldingen hebben een toegevoegde waarde en zorgen voor veel verduidelijking.

Teksten

Het boek is begrijpelijk geschreven.

Bruikbaarheid

Er zit een goede opbouw en structuur in. Je kunt het boek helemaal doorlezen of kiezen voor een specifieke kaart.

Eindoordeel

Een aanrader! Erg interessant voor kennisvreters, detailbehoeftigen en kaartliefhebbers die uitgebreid kennis willen maken met de grote arcana. Misschien een vervolg met ook de kleine arcana?

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

1 gedachte over “Pythia, de hogepriesteres”

  1. Dank je wel weer! Ik word zo blij van jullie, er is veel en moedigt aan de kaarten goed te leren onthouden. Het boek is besteld. Dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voor iedereen die echt aan de slag wil met de tarotkaarten

De Serieuze Starters-gids

Je kennis over de hofhouding verdiepen?

Tijdens de kennissessie op 24 april 2022 hebben we de aanwezigen verder meegenomen in de wereld van de vier tarotfamilies. De gezinsleden kijken allemaal op een eigen manier naar het leven. Als je ze beter leert kennen, gaan ze je gegarandeerd verder helpen. 

In de kennissessie zijn we dieper ingegaan op dat wat elke tarotfamilie gemeenschappelijk heeft, en hoe dit zit met de gezinsleden individueel: de schildknaap, ridder, koningin en koning. 

Wil je je verder verdiepen in de symboliek van de hofhouding? Voor € 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="7856"]

Inloggen

[mepr-login-form use_redirect="true"]

Wil je ook kunnen rekenen met tarotkaarten?

Tijdens de kennissessie hebben we het rekenen met tarotkaarten verder verdiept. In deze sessie kwam alles samen. De geleerde kennis uit de kennisvideo en de aanvulling: het uitrekenen van verborgen hoofdboodschappen in tarotleggingen. 

Wil je je weten hoe je dit ook kunt doen? Voor 
€ 7,95 krijg je toegang tot de opnames van de kennissessie.

 

[mepr-membership-registration-form id="8942"]
×