Legpatronen heb je in alle soorten en maten. Sommige zijn heel uitgebreid en andere legpatronen bestaan uit een enkel kaartje. Ze hebben allemaal voor- en nadelen. Onze favoriet en waar we steeds opnieuw naar teruggaan: Het Vierkant.
Waarom dit legpatroon?
De naam verraadt het al: dit legpatroon bestaat uit vier kaarten. En met deze vier kaarten kom je heel ver. De combinatie van dit aantal kaarten met de keuze voor de betekenis van de posities, maakt het een krachtig legpatroon.
De posities in het legpatroon
Het mooie van een legpatroon is dat je zelf de posities kunt aanpassen als je dat beter vindt passen. En vaak gebeurt dat in de loop van de tijd ook. Steeds verandert er iets en zo wordt het legpatroon steeds beter.
Wij gebruiken op dit moment het legpatroon met de volgende posities:
Kaart 1: laat je huidige situatie zien en hoe je hierover denkt.
Kaart 2: dit (gedrag) werkt in je voordeel.
Kaart 3: dit (gedrag) werkt in je nadeel.
Kaart 4: als je [kaart 2] doet en [kaart 3] laat, is dit een mogelijke uitkomst.
Let op dat je de kaarten met de klok mee legt.
Het legpatroon laat heel snel een duidelijk beeld zien van het antwoord op je vraag.
Wanneer zet je dit legpatroon in?
Eigenlijk kan het antwoord hierop heel kort zijn: (bijna) voor elke vraag is dit legpatroon in te zetten.
Maar ook als je geen vraag hebt, kun je Het Vierkant gebruiken. Bijvoorbeeld als je iets wilt weten over je liefdesleven, je werk, …
Maak het verhaal!
Iets waar veel mensen mee worstelen, is het duiden van het totale plaatje dat op tafel ligt. Vaak lukt het nog wel om een enkele kaart te duiden, maar is het kort en krachtig vertalen van alle kaarten bij elkaar een behoorlijke opgave.
Het Vierkant maakt het je makkelijk. Je kunt hiervoor de volgende tekst hardop uitspreken bij het duiden van de kaarten.
- Kaart 1 laat zien hoe ik over [de vraag/het thema] denk, namelijk dat ….
- Als ik naar kaart 2 kijk, dan helpt het mij als ik ….
- Kaart 3 laat mij zien dat het mij niet verder helpt, en misschien wel tegenwerkt, als ik ….
- Als ik ….[kaart 2] doe en …. [kaart 3] laat dan is de kans groot dat [mijn vraag/thema] de volgende richting in gaat: …
Een uitgewerkt Vierkant
Vaak helpt het wel om een voorbeeld erbij te pakken.
Iemand heeft de volgende vraag: het is onrustig op mijn werk door drukte, emoties, corona, enz. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
En trok bij deze vraag de volgende vier kaarten:
Kaart 1. Huidige situatie > Zwaarden 5
Duiding: Het is een onrustige tijd. Ik ben onrustig, maar mijn werkomgeving ook. Ik moet veel brandjes blussen en conflicten oplossen. Soms vallen deze positief in mijn voordeel uit. En soms niet (gelijk).
Kaart 2. Werkt in je voordeel > Koning van pentakels
Betekenis: Actief handelen naar wat je (in handen) hebt.
Duiding: Ik mag/moet er op vertrouwen dat ik in deze onrustige periode de situaties aan kan. Ik heb inmiddels voldoende werk- en levenservaring opgedaan. Als ik inzet wat ik heb (bv kennis) of waar ik beschikking over heb (bv budgetten), kan ik alle situaties aan.
Kaart 3. Werkt in je nadeel > De Ster
Betekenis: Jezelf blootgeven.
Duiding: In deze onrustige periode helpt het mij niet als ik het achterste van mijn tong laat zien. Of wanneer ik mij (te) kwetsbaar opstel. Ik loop dan het risico dat ik weggeblazen word of dat het mij allemaal te veel wordt. Een beetje afstand houden en een dun muurtje optrekken, gaat mij meer helpen.
Kaart 4. Mogelijke uitkomst > De Magiër
Betekenis: Alles is voorhanden.
Duiding: Ik mag/moet er op vertrouwen dat ik alle onrust kan doorstaan. Als ik [kaart 2] mijn kennis en ervaring inzet en [kaart 3] een gezonde afstand houd tot de situatie, ontdek ik mogelijkheden om vervelende situatie aan te kunnen. En – ook niet onbelangrijk – ik heb ook het gereedschap voorhanden om mogelijk onrustige situaties te voorkomen.
Het verhaal van de kaarten maak ik dan door alle duidingen achter elkaar te zetten:
- Het is een onrustige tijd. Ik ben onrustig, maar mijn werkomgeving ook. Ik moet veel brandjes blussen en conflicten oplossen. Soms vallen deze positief in mijn voordeel uit. En soms niet (gelijk).
- Ik mag/moet er op vertrouwen dat ik in deze onrustige periode de situaties aan kan. Ik heb inmiddels voldoende werk- en levenservaring opgedaan. Als ik inzet wat ik heb (bv kennis) of waar ik beschikking over heb (bv budgetten), kan ik alle situaties aan.
- In deze onrustige periode helpt het mij niet als ik het achterste van mijn tong laat zien. Of wanneer ik mij (te) kwetsbaar opstel. Ik loop dan het risico dat ik weggeblazen word of dat het mij allemaal te veel wordt. Een beetje afstand houden en een dun muurtje optrekken, gaat mij meer helpen.
- Ik mag/moet er op vertrouwen dat ik alle onrust kan doorstaan. Als ik [kaart 2] mijn kennis en ervaring inzet en [kaart 3] een gezonde afstand houd tot de situatie, ontdek ik mogelijkheden om vervelende situatie aan te kunnen. En – ook niet onbelangrijk – ik heb ook het gereedschap voorhanden om mogelijk onrustige situaties te voorkomen.
Maar soms is het wat ingewikkelder
Als je met het vierkant aan de slag gaat, merk je dat je er veel aan kan hebben.
In de praktijk blijkt er wel een MAAR te zijn: hoe duid je op de tweede positie (dat wat in je voordeel werkt) ‘negatieve’ kaarten? En ‘positieve’ kaarten op de derde positie (dat wat in je nadeel werkt)?
Vaak is dat een hele puzzel. De eenvoudigste oplossing is vaak: draai de betekenis om. Of om de bewustwording van de boodschap van de kaart te gebruiken.
Voorbeelden ‘negatieve’ kaarten op positie twee:
- De Dood: het werkt in je voordeel als je de verandering niet langzaam laat gebeuren. Of: wanneer je accepteert dat de verandering langzaam gaat.
- De Duivel: het werkt in je voordeel als je niet vasthoudt aan vaste patronen. Of: wanneer je inziet dat vaste patronen je meerwaarde kunnen bieden.
Voorbeelden ‘positieve’ kaarten op positie drie:
- De Dwaas: het werkt in je nadeel als je onbevangen een nieuwe stap zet (= denk eerst na).
- De Zon: het werkt in je nadeel als je jezelf in de spotlicht zet of er energie aan besteedt.
Kom je er niet gelijk uit? Schrijf het op, zet de kaart op een plek waar je deze geregeld ziet en geef het de tijd!
Veel legplezier en inzicht met Het Vierkant!
3 gedachten over “Legpatroon Het Vierkant”
Zeer interessant om het zo uitgelegd te lezen
@Rob, hopelijk helpt het je bij het uitvoeren van dit legpatroon.
Pingback: TarotPraat #038 - Over grappige tarotkaarten, die je laten glimlachen - TarotHuis