Van de verschillende decks die mijn bezit kwamen, is het Tarot Totemdierenorakel toch wel een bijzondere. Het orakel is uitgegeven in 2005 en is een op en top Nederlands product: Berthe van Soest (idee en tekst) en Matty van der Merk (illustraties) werkten samen met Tarot Magazine en Buro voor Tarot.
Symboliek van tarotdieren
Het idee van het Tarot-Totemdierenorakel ontstond bij Berthe in een les over De Kracht. “Elk dier heeft een eigen instinct, eigenschap, aanvals- en verdedigingsstrategie. Ik wilde mijn cursisten kennis laten maken met de instincten van de dieren en maakte een eerste versie van het orakel. Ik heb mij hierbij gebaseerd op de dieren uit de tarot, omdat zij een symbolische betekenis hebben. De eerste versie waren kaartjes met een dierennaam. Later heeft Matty hier de dieren bij getekend, waarbij ze zowel gelet heeft op het uiterlijk als op de symbolische betekenis.”
Het orakel kan gebuikt worden voor een specifieke legging, of als extra aanvulling of verduidelijking bij een vraag of situatie. De kenmerken van het dier, vullen je legging aan. Daarnaast leer je ook meer over de dieren die op de Rider-Waite tarotkaarten te vinden zijn. In de bijgevoegde handleiding wordt van elk dier een omschrijving gegeven. Zo is er bijvoorbeeld over de slang te lezen:
Transformatie (vervellen); weder- geboorte; heling (Caddeus); weerstand op kunnen geven (vervellen); slimheid, manipulatie (gevorkte tong); aanvallen en verdedigen door venijn (gif) en verstikken (wurgen); kan veel verstouwen; verwerkt langzaam.
Verbonden met: scheppingsgoden, levensboom, mannelijke seksualiteit. Symbool van het kwaad (christendom).
Komt voor op: I de Magïer, VI de Geliefden, bekers 2 en bekers 7.
Totemdieren
Totemdieren zijn dieren die bij een bepaalde groep mensen horen. De groep heeft dezelfde kwaliteiten als dit dier. Ze jagen er niet op en ontlenen er kracht aan. Je kunt ook als individu een totemdier hebben. Er zijn verschillende methoden om jouw totemdier te ontdekken: trek een kaart uit dit orakel, let op welk dier je steeds in je omgeving ziet, door meditatie, enzovoort.
Het begeleidende ‘witte boekje’ bestaat uit twee delen. Het eerste deel geeft een omschrijving van de 23 dieren: adelaar, duif, geit, haas, hagedis, hond, ibis, kreeft, kat, leeuw, paard, ram, salamander, slak, slang, stier, valk, vis, vliegende vis, vlinder, vogel, windhond en wolf.
Het laatste deel van het boekje bestaat uit dierenleggingen. Van elk van de 23 dieren is een legging uitgewerkt, met enkele vragen of onderwerpen die betrekking hebben op het specifieke dier. Bij elk van de vragen trek je een kaart uit het dierenorakel en gebruik je het kenmerk van dat dier om antwoord te geven op je vraag.
Als voorbeeld de legging van de adelaar:
- Een adelaar heeft een groot territorium. De ruimte die ik nodig heb … (trek een kaart).
- Een adelaar is een machtig dier. Hij symboliseert de heerser van het luchtruim. Waar ik macht over heb … (trek een kaart).
- Hoe ik macht verwerf … (trek een kaart).
- Een adelaar vliegt hoog en heeft daardoor overzicht. Hoe ik overzicht verwerf (mentaal, op de tast, snel, enz.) … (trek een kaart).
- Een adelaar is meedogenloos in zijn streven naar macht. Waarin ik meedogenloos kan zijn … (trek een kaart).
Lees meer over dit orakel op de website van Berthe van Soest.
Voorbeelden van kaarten
Eindoordeel
Het Tarot-Totemdierenorakel is een bijzonder orakel. Het orakel uit 2005 heeft een heel andere uitstraling dan de hedendaagse, uiterst gelikte internationale kaartendecks.
In de verpakking vind je een handleiding, een certificaat en de 23 kaarten met hierop de verschillende dieren. Door bewust aandacht te hebben voor de dieren, herken je meer in de Waite-tarotkaarten.
De teksten over de dieren zijn uitgebreid en geven inzicht. De voorgestelde dierenleggingen zijn creatief bedacht.
Het Tarot-Totemdierenorakel verdient de aandacht van de verzamelaar en gebruikers van tarot- en orakeldecks. Dit orakel is nu eens niet een deck in een nieuwe vormgeving, maar zoomt in op een specifiek onderdeel en diept dit verder uit. Mooi in z’n eenvoud.
Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten.