Uit mijn verzameling: tarot en tattoo’s

Mensen die mij persoonlijk kennen, weten dat ik sowieso twee verzamelingen heb: tarotkaarten en tatoeages. Kijkend naar de aantallen ook in die volgorde. Waar in mijn kast bijna geen ruimte meer is voor nieuwe decks, kan ik het op mijn lichaam nog aardig in toom houden. Tarotkaarten zijn er in verschillende smaken, en zo kwam ik ook verschillende tarotkaarten tegen die in het teken staan van tatoeages. Hieronder een overzicht van verschillende tarotdecks die ik in de loop der jaren verzameld heb.

Tattoed Tarot

De Tattoed Tarot (2007) is een deck van Lo Scarabeo. Dit is goed te zien aan de kaarten: vaak wat dunner dan andere tarotdecks, een rand om de afbeelding met daarop de naam van de kaart in verschillende talen, en afbeeldingen die niet altijd even volledig aansluiten bij de betekenis van de kaarten. De kaarten van dit deck zijn wat minder bruikbaar voor tarotleggingen, maar voor de verzamelaar van dit soort kaarten natuurlijk een must have! Het deck is, nu een paar jaar later, wat minder goed vindbaar en op veel plekken uitverkocht. 

Opvallend aan dit deck

De kaarten van de grote arcana hebben de personen een grote tatoeage op borstkas (mannen) of rug (vrouwen). Ze hebben een tatoeage van de gelijke kaart van de Marseille Tarot. Bij de kleine arcana zijn meer traditionele tatoeages gebruikt, die op het eerste gezicht niets bijdrage aan de betekenis. Pas na het bestuderen van het bijgeleverde witte boekje zie je waarom er voor een bepaalde tatoeage is gekozen. De kaarten met hetzelfde nummer hebben op dezelfde plek een versiering zitten. Zo hebben alle 4-en een tatoeage op hun rechterarm en de Koninginnen een in hun nek.

Tarot of the Tattoo Age

Ik heb vaak een zwak voor tarotkaarten die door kleinere uitgevers of in eigen beheer worden uitgegeven. De kunstenaars hebben vaak meer vrijheid en hoeven zich minder aan bepaalde commerciële voorwaarden te houden. De originele kunstwerken van de Tarot of the Tattoo Age (2012) zijn onder andere tentoongesteld in de galerie bij de Salt Lake City International Tattoo Convention 2012.

Expositie Salt Lake City International Tattoo Convention 2012

Opvallend aan dit deck

Bij de Tarot of the Tattoo Age hebben wereldwijd 77 tatoeëerders ieder een tarotkaart ontworpen, waarbij de kaarten willekeurig aan een artiest zijn toegewezen. Het resultaat is een tarotdeck met 79 (!) kaarten, waarbij de diversiteit aan stijlen erg opvalt. Maar afgezien hiervan: veel van de ontwerpen zijn erg bijzonder. De stijl van de tatoeage-artiesten komt terug in de hardheid van de afbeeldingen: veel harde en duidelijke lijnen. Het merendeel van de kaarten is goed leesbaar. Het is een mooi deck voor de verzamelaars, en ook zeker erg geschikt voor tarotconsulten op tatoo-congressen. Het deck bevat twee keer een kaart van De Dwaas.

Tattoo Tarot

Vergelijkbaar met de Tarot of the Tattoo Age verscheen een paar jaar eerder in Duitsland de Tattoo Tarot (2008). De tarotfascinatie van een Duitse dame leidde tot enthousiasme bij 72 internationaal bekende tatoeëerders om een eigen interpretatie te geven van een uitgekozen tarotkaart.

Opvallend aan dit deck

Het tarotdeck is niet geschikt voor tarotleggingen. De belangrijkste reden hiervoor is het dunne papier waarvan de kaarten zijn gemaakt. Een nadeel van een tarotdeck dat meerdere ontwerpers kent, is dat de eenheid vaak ontbreekt. Ook in dit geval ontbreekt de eenheid in stijl en kleurgebruik. Bij dit deck spreekt de ene kaart mij meer aan dan de andere.
Het begeleidende boek doet meer aan een kunstcatalogus denken door de grootte en opzet. Verzamel je decks en spreken tatoeages je aan? Dan is dit zeker een deck voor jouw verzameling!

Dit artikel is eerder gepubliceerd voor KaartKunde. KaartKunde was een online magazine, met artikelen over inzicht- en inspiratiekaarten. 

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×