Regenbooginspiratie

Op verschillende plekken in Nederland wordt deze week een (soort van) Regenboogweek georganiseerd. Overal verschijnen de opvallende, gekleurde vlaggen als symbool voor genderdiversiteit en seksualiteit.

Legpatroon

Voor dit legpatroon gebruiken we de symboliek van de kleuren van de nieuwe regenboogvlag (progress pride). Schud je kaarten goed en concentreer je op de betekenis van de kleuren als je de 11 kaarten trekt.

Kaart 01
Kaart 02
Kaart 03
Kaart 04
Kaart 05
 1. Wit (helderheid) – Welk inzicht heb je op dit moment nodig?
 2. Roze (seks) – Hoe geniet je meer van je eigen seksualiteit?
 3. Lichtblauw (magie) – Wat creëer je op dit moment?
 4. Bruin (gronden) – Wat helpt je om met je beide benen op de vloer te (blijven) staan?
 5. Zwart (bescherming) – Hoe kun je jezelf beter beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf?
 6. Rood (leven) – Hoe haal je het meeste uit je leven?
 7. Oranje (geneeskracht) – Waar kun je wel wat genezing/herstel bij gebruiken?
 8. Geel (zonlicht) – Op welk gebied mag je jezelf wel wat meer in het zonnetje zetten?
 9. Groen (natuur) – Wanneer ben je in je meest natuurlijke staat?
 10. Blauw (sereenheid) – Wat geeft je rust?
 11. Violet (spiritualiteit) – Hoe kun je je spiritueel verder ontwikkelen?
Kaart 06
Kaart 07
Kaart 08
Kaart 09
Kaart 10
Kaart 11

Regenboogvlag uithangen

Wil je ook een regenboogvlak hijsen, maar heb je geen vlag in huis? Je kunt ook digitaal de vlag uithangen.

De geschiedenis van de regenboogvlag

Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en deze wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades.

De pride vlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride Parade van dat jaar. Ervoor was de roze driehoek het symbool van de homobeweging, maar er was tegenstand omdat het een verwijzing is naar de onderdrukking tijdens het nazisme. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk staan voor diversiteit. 

Toen de Paramount Flag Company, waar Gilbert Baker jarenlang werkte, een vlag in de bovengenoemde acht kleuren wilde gaan produceren bleek echter dat de betreffende kleur roze niet gefabriceerd kon worden. Als gevolg daarvan werd de roze baan in de tweede versie van deze vlag weggelaten. Vervolgens bleek in 1979 bij het ophangen van de vlag, dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast. Hierdoor werd besloten om de turkooise baan weg te laten. Sindsdien bestaat de regenboogvlag van de homogemeenschap uit zes strepen.

In juni 2017 werd in de Amerikaanse stad Philadelphia ter gelegenheid van de pride month een vlag aan het gemeentehuis uitgehangen met nog twee extra kleuren: boven de rode baan waren een zwarte en een bruine baan toegevoegd. Philadelphia wilde hiermee aandacht vragen voor people of color, de Amerikaanse term voor mensen die niet wit zijn, binnen de LHBT-gemeenschap.

Een jaar later, in juni 2018, publiceerde de Amerikaanse grafisch ontwerper Daniel Quasar een regenboogvlag met de zwarte en bruine kleuren uit de vlag uit Philadelphia en de kleuren lichtblauw, roze en wit uit de transpridevlag in een driehoek aan de broekingzijde van de vlag. Deze regenboogvlag staat bekend als de Progress-variant en kwam via social media wereldwijd onder de aandacht. Mede naar aanleiding van de vele Black Lives Matter-protesten zijn in 2020 diverse LHBT-organisaties de nieuwe Progress-vlag gaan gebruiken.

Pride vlag 8 banen

De eerste regenboogvlag
met acht strepen (1978)

Pride vlag 7 banen

De tweede regenboogvlag
met zeven strepen (1978 – 1979)

Pride vlag 6 banen

De huidige regenboogvlag
met zes strepen (1979 – heden)

Philadelphia Pride vlag

De Pride-vlag uit Philadelphia

Progress pride vlag

De Progress Pride-vlag

Omslagfoto: De Zon uit de Pride Tarot (Bol.com | Amazon.nl)

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×