Lammas legpatroon – Je eerste oogst

Lammas, ook bekend als Lughnasadh, is een Keltisch feest dat op 1 augustus wordt gevierd. Het is een tijd van dankbaarheid voor de overvloed van de natuur en symboliseert zowel de fysieke als de spirituele vruchten van hard werken en groei gedurende het jaar. De symboliek van dit oogstfeest biedt ons een prachtige metafoor voor de ontwikkeling van onze persoonlijkheid en de plannen die we kunnen oogsten in ons leven.

Net zoals de gewassen in de natuur, ondergaan we allemaal seizoenen van groei, bloei en oogsten in ons leven. Het eerste oogstfeest Lammas, of Lughnasadh, herinnert ons eraan dat dit proces van zaaien en oogsten iets is wat continu plaatsvindt. En wat ook in stand gehouden moet worden. Als we nu alle (graan)oogst gebruiken voor voedsel, hebben we geen zaadjes meer voor de oogst van volgend jaar.

Als je de seizoenen in je leven omarmt, merk je dat het nu de tijd is om de eerste vruchten te plukken van dat wat je eerder gezaaid hebt, en daarna beschermd hebt tegen de verschillende (weers)invloeden. Trek je de parallel naar de plannen in je leven, dan zijn deze invloeden bijvoorbeeld kansen, relaties en omstandigheden die ons pad kruisen. Maar ook meer interne aspecten hebben invloed, zoals onze inzet, veerkracht en vastberadenheid om obstakels te overwinnen.

Dit jaarfeest herinnert ons er daarom aan dat onze successen niet alleen sterk beïnvloed worden door externe omstandigheden, maar dat ook onze innerlijke kracht en wijsheid een goede invloed kunnen hebben.

Wanneer de oogsttijd aanbreekt, is het tijd om de vruchten van ons werk te plukken. Dit kan betekenen dat we onze doelen hebben bereikt, persoonlijke groei hebben doorgemaakt of waardevolle lessen hebben geleerd. Het is een periode van trots en vreugde over onze prestaties en een erkenning van de vooruitgang die we hebben geboekt. Net als in de natuur zijn onze plannen niet afgerond als we ze nu ‘oogsten’. Dat wat je hebt geleerd of ervaren, neem je mee naar volgend jaar om dan opnieuw in te zetten.

Met het Lammas-legpatroon krijg je meer zicht op dat waar je de afgelopen maanden hard aan hebt gewerkt, wat je eigen invloed is geweest op de ontwikkeling (zowel stimulerend als beperkend) en je successen die je ook volgend jaar weer kunt inzetten.

Zorg dat je alles bij de hand hebt, wat je wilt gebruiken: muziek, wierook, kaarsen, je tarotdagboek en natuurlijk je favoriete (tarot)kaarten.

Voorbereiding: meditatie

Ga op een rustige plek zitten en steek, indien gewenst, een kaarsje of wierook aan. Neem je tarotkaarten in je handen en sluit je ogen. Adem rustig een paar keer in en uit.

Luister naar de stilte om je heen. Voel hoe je lichaam tot rust komt en je geest helder wordt. Elke gedachte die opkomt, bekijk je en laat je voorbij trekken. Voel de tarotkaarten in je hand, en weet dat ze je helpen om je te verdiepen in de wereld van spirituele inzichten. Vertrouw er op dat de kaarten je altijd de waarheid laten zien en hun boodschappen je verder helpen.

Visualiseer een groot veld met graan voor je. Het graan is goudgeel en klaar om geoogst te worden. Bedenk hoe dit graan eerder is gezaaid, en hoe het de afgelopen maanden is gegroeid. Regen en zon hebben ervoor gezorgd dat het zich goed heeft kunnen ontwikkelen.

Je zit op een bankje bij het veld en geniet van de avondzon. Je ziet in de verte dat de graan wordt geoogst. De grote machines gaan door het hele veld en langzaam verdwijnen de halmen en komen de korrels in een grote opvangbak terecht. Op het moment dat het veld bijna leeg is, zie je voor je nog wat halmen staan, die niet door de machine zijn gegaan. Ze bevat nog graankorrels. Je besluit deze halmen te plukken en mee te nemen, zodat je de korrels volgend jaar zelf kunt zaaien.

Je blijft nog even op het bankje zitten bij het inmiddels lege veld, en ziet dat de zon langzaam ondergaat. Je merkt dat de warmte van de zon afneemt, en dit is voor jou het signaal om weer terug te komen naar jezelf.

Kom weer terug naar jezelf. Voel de plekken waarmee je lichaam de grond of de stoel raken en voel je tarotkaarten in je hand. Doe vervolgens langzaam je ogen open en geef jezelf de tijd om bij te komen.

Pak vervolgens je kaarten erbij en ga aan de slag met een legpatroon. Schrijf na afloop in je tarotdagboek: de datum, het gekozen legpatroon, de getrokken kaarten, de betekenissen van de kaarten en je duiding. Welk advies of inzicht neem je mee?

Legpatroon voor Lammas

Met het Lammas-legpatroon krijg je meer inzicht in en advies over de ontwikkeling van de oogst in je leven.

Schud je kaarten en trek vier kaarten, met onderstaande posities in gedachten:

  • Kaart 1. Hier heb je de afgelopen maanden hard aan gewerkt.
  • Kaart 2. Dit gedrag van jou heeft kaart 1 positief ondersteund.
  • Kaart 3. Dit gedrag van jou heeft kaart 1 beperkt of tegengewerkt.
  • Kaart 4. Dit heb je ontwikkeld, en kun je weer inzetten voor je plannen van volgend jaar.

Dit artikel bevat affiliate linkjes. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen, als je een product koopt via deze links. Dit heeft geen gevolgen voor jou: je betaalt hierdoor niet meer voor je aankoop. Bekijk voor meer informatie onze disclaimer

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Responses

×