De Grote Drie van de tarot

Natuurlijk… Je weet dat een tarotdeck vaste betekenissen heeft, en dat deze (bijna) altijd uit 78 kaarten bestaat. Je weet ook dat de kaarten zijn te verdelen in een grote en kleine arcana. Maar wat als je ontdekt dat je nieuwe tarotdeck kaarten bevat die ineens een andere naam hebben, of die anders zijn genummerd. Foutje in het drukproces?
Waarschijnlijk niet. Hoogstwaarschijnlijk komt het door De Grote Drie: de drie systemen/soorten tarotkaarten. Dus wil je niet het risico lopen dat je de ‘verkeerde’ kaarten koopt, verdiep je dan in De Grote Drie van de tarot.

De tarotgeschiedenis in hoofdlijnen

Om meer te weten over deze Grote Drie, moeten we eerst de tarotgeschiedenis induiken. Tarotkaarten zijn inmiddels al weer enkele eeuwen oud. Vanaf 1400 werd het kaartspel een populair tijdverdrijf in het gebied dat nu het land Italië is. Vooral als gezelschapsspel, vergelijkbaar met het kaartspel Bridge. Frankrijk viel het gebied binnen en ontdekte daar de kaarten, en nam het mee naar eigen land. Het resultaat: in het gebied rondom Marseille ontstond de Marseille Tarot.

[Even snel enkele eeuwen vooruit spoelen]

In het begin van de 19e eeuw besloot Arthur Waite een eigen tarotdeck uit te geven. Hij bestudeerde diverse mystieke en spirituele stromingen, veranderde wat aan de kaartvolgorde en bracht het Rider Waite Smith Tarot uit. Nog zo’n eigenwijs type was Aleister Crowley. Hij kwam uit dezelfde spirituele groep als Arthur Waite, maar ging zich uiteindelijk verdiepen in meer occulte stromingen. Zijn visie zorgde voor een andere keuze dan die van Waite. Zowel in de volgorde, als in de naamgeving. Het resultaat: de Thoth Tarot (of Crowley Tarot).

De Marseille Tarot, de Rider Waite Smith Tarot en de Thoth Tarot zijn De Grote Drie. Ze verschillen dusdanig van elkaar, dat ze elk tot een eigen ‘tarotsysteem’ zijn uitgeroepen. De tarotkaarten die nu op de markt verkrijgbaar zijn, volgen een van deze systeem. Het is dus belangrijk om goed op te letten of je nieuwe tarotdeck wel aansluit bij de manier hoe jij met de tarotkaarten wilt werken.

De Marseille Tarot

Dit tarotdeck is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van de eerdere Italiaanse tarodecks, zoals de Visconti-Sforza Tarot. Het is een van de oudste nog bestaande tarotkaarten die vandaag de dag bestaan. In Franstalige landen wordt er meer met de Marseille Tarot gewerkt, dan met de Rider Waite Smith Tarot. 

Voorheen werden de kaarten met de hand gemaakt. Omdat in de begintijd van de Marseille Tarot de boekdrukkunst opkwam, werd het veel makkelijker om kopieën van een tarotdeck te maken. De kaarten werden hierdoor ook goedkoper, waardoor veel mensen in aanraking konden komen met de kaarten.

Ongesneden drukvel Marseille Tarot, circa 1500

Rond 1500 verschenen de eerste gedrukte Marseille Tarot-decks in het gebied rondom Marseille, waar een bloeiende speelkaartenindustrie ontstond. Dit heeft gezorgd voor de naam van het tarotdeck. Later werden ook in andere Franse steden, zoals Lyon en Parijs, tarotkaarten gedrukt. De naam is echter blijven bestaan en staat nu meer voor de kenmerkende vormgeving.

De Marseille Tarot zou later dienen als basis, waarop zowel Pamela Coleman Smith (Rider Waite Smit Tarot) als Lady Frieda Harris (Thoth Tarot) hun ontwerpen gingen baseren.

Oorspronkelijk werden de kaarten van het Marseille Tarot gebruikt voor gezelschaps-/ of gokspellen. Later ook voor het voorspellen van de toekomst.

Omdat de vormgeving zo eenvoudig is, worden de kaarten in onze tijd vaak in onderlinge samenhang geduid. Bijvoorbeeld de richting die een persoon op de kaart op kijkt: weg van een andere kaart, of juist specifiek naar een bepaald onderdeel op de kaart ernaast.

De Rider Waite Smith Tarot (RWS Tarot)

De RWS Tarot is op dit moment het meest gebruikte tarotdeck, en vooral voor beginners erg geschikt. De kaarten werden voor het eerst in 1909 gepubliceerd als Rider Waite Tarot. De naam is afgeleid van de geestelijk vader Arthur Edward Waite en de uitgever The Rider Company. Later is, uit respect voor de kunstenares, de achternaam van Pamela Colman Smith aan het tarotdeck toegevoegd.

Pamela Colman Smith en Arthur Edward Waite

Arthur en Pamela waren beiden lid van de Orde der Golden Dawn, een Westerse magische school uit de 19e eeuw. Leden van deze orde hielden zich onder andere bezig met het bestuderen van religies, spiritualiteit, filosofie, astrologie, kabbala en magie. Deze invloed is terug te zien in de symboliek van de kaarten. Om het grote publiek niet af te schrikken, hebben ze gekozen om de verwijzingen meer te ‘verbergen’ in de kaarten.

De Thoth Tarot

Het Toth Tarot is gemaakt door occultist Aleister Crowley en kunstenares Lady Frieda Harris. Aleister was ook lid van de Orde der Golden Dawn, maar verliet de orde om zich verder te gaan verdiepen in meer occulte vormen van spiritualiteit. Hij had oorspronkelijk het plan om in ongeveer 6 maanden zijn eigen tarot te ontwerpen, waarbij hij de symboliek van de RWS Tarot wilde updaten. De klus werd alleen steeds groter. Uiteindelijk duurde het 5 jaar voordat zijn tarotdeck klaar was. 

Aleister Crowley en Lady Frieda Harris

In de kaarten van de Toth Tarot is de symboliek minder subtiel dan in de RWS Tarot. Verwijzingen naar kabbala en astrologie zijn duidelijk zichtbaar. Dit deck is gemaakt tussen 1938 en 1943, een tijd waarin de wereld gebukt ging onder financiële depressies, oorlogen en dictaturen. De emoties en gevoelens die dit met zich meebracht zijn door Lady Frieda Harris verwerkt in de vormgeving. Hetzelfde geldt voor de seksuele energieën, die Crowley steeds verder wilde ontdekken. Al dan niet gevoed door drugs en drank. 

Crowley en Harris leefden echter niet lang genoeg om hun tarot gedrukt en gepubliceerd te zien. Een volgeling van Crowley nam in 1969 de taak op zich voor de publicatie, maar het resultaat was ondermaats. Pas in 1977 werden de originele schilderijen van Harris opnieuw gefotografeerd voor een tweede uitgave. De huidige editie is gebaseerd op een nieuwe update die plaatsvond in 1986.

De belangrijkste verschillen tussen De Grote Drie

Er zijn veel overeenkomsten tussen De Grote Drie. Zo zijn de (huidige) basisbetekenissen over het algemeen hetzelfde. De Dwaas vertegenwoordigt bijvoorbeeld in alle drie de decks een nieuw begin en een sprong in het onbekende. De wijze waarop de betekenissen symbolisch worden vormgegeven, kan alleen wel variëren.

Maar er zijn ook enkele belangrijke verschillen, onder andere in vormgeving en opbouw van het tarotdeck. Het begrijpen van deze verschillen helpt je om een dieper inzicht te krijgen in de specifieke kenmerken en interpretatiemogelijkheden van elk tarotdeck.

a. Verschil: vormgeving

De Marseille Tarot heeft de eenvoudigste vormgeving. Logisch als je bedenkt dat de kaarten op de eerste drukpersen zijn gemaakt. Sommige versies van dit deck zijn zwartwit. Anderen hebben meer kleur. Traditioneel werden alleen primaire kleuren gebruikt. In latere versies kwamen hier ook andere kleuren bij. Maar de kaarten zijn altijd beperkt van kleur geweest. Ze hebben een minimale achtergrond en leggen de nadruk op de afbeeldingen van de personages en symbolen.

De grote arcana kaarten uit verschillende oude Marseille Tarotdecks

De kaarten van de RWS Tarot zijn beroemd om hun levendige en herkenbare illustraties. Elke kaart vertelt een verhaal en bevat subtiele details die de betekenis versterken. In vergelijking met de andere twee decks hebben de kaarten van de RWS Tarot vaak meer gedetailleerde achtergronden, die helpen om de sfeer en betekenis van elke kaart te versterken.

De grote arcana kaarten uit de Rider Waite Smith Tarot

De Thoth Tarot maakt gebruik van een breed scala aan kleuren en tinten om diepte en complexiteit toe te voegen aan de afbeeldingen. De kaarten bevatten veel symbolen die verwijzen naar verschillende spirituele systemen (vooral de latere versies van het deck).

De grote arcana kaarten uit de Thoth Tarot

b. Verschil: namen en volgorde kaarten

De RWS Tarot en Thoth Tarot zijn beide afgeleid van de Marseille Tarot. Arthur Edward Waite en Aleister Crowley hebben – vanuit hun eigen visie – enkele veranderingen in hun tarotdeck doorgevoerd. De grootste verschillen ten opzichte van de Marseille Tarot:

  • In de RWS Tarot:
    • in de grote arcana zijn de 8e en 11e omgedraaid;
    • de kaarten van de kleine arcana vatten herkenbare illustraties met een verhaal, waardoor de betekenis goed te zien is.
  • In de Thoth Tarot:
    • verschillende kaarten van de grote arcana hebben een andere naam gekregen, en hierdoor ook een andere betekenis;
    • sommige decks hebben 3 verschillende Magiër-kaarten;
    • de genummerde kleine arcana kaarten 2 t/m 10 hebben elk ook een naam gekregen (bijvoorbeeld: staven 2 = Heerschappij, pentakels 5 = getob, bekers 9 = vreugde);
    • enkele kaarten van de hofhouding hebben een andere naam gekregen.
  • Bijzonderheden in de Marseille Tarot:
    • De Dwaas heeft geen nummer;
    • Dood heeft geen naam.

De Tien van Staven uit de Marseille Tarot, de Rider Waite Smith Tarot en de Thoth Tarot (vlnr)

Hieronder zie je de verschillen tussen De Grote Drie, kijkend naar de tarotelementen, de hofhouding en de grote arcana. De Marseille Tarot is als uitgangspunt genomen. Afwijkingen zijn met een donkere kleur aangegeven. De originele naam is in het Frans of Engels geschreven, met daarachter de Nederlandse.

De vier tarotelementen

De vier kaarten van de hofhouding

De kaarten van de grote arcana

Het is ook goed om te weten dat andere ontwerpers naar eigen inzicht deze drie tarotsystemen soms ook door elkaar gooien, maar dat laten we voor nu maar even. 😉

Deel op Facebook
Deel op Twitter

Misschien ook interessant voor je

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×